Jak informuje Biuro Analiz i Strategii KOWR od drugiej dekady stycznia br. na rynku krajowym utrzymuje się wzrost cen zakupu żywca wieprzowego. W okresie od 8 do 14.02.2021 r. (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynko- wej MRiRW) za świnie rzeźne dostawcy uzyskiwali przeciętnie 4,16 zł/kg, o 3% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o około 7% więcej niż przedmiesiącem. Cena żywca wieprzowego była jednak o 31,5% niższa niż przed rokiem.
Wzrost cen trzody chlewnej obserwowany był również na rynku UE, jednak jest on mniej dynamiczny niż w Polsce. W drugim tygodniu lutego br. średnio w UE za świnie rzeźne klasy E płacono 129,45 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem, ale o 30% mniej niż przed rokiem. Cena tego żywca w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 121,53 EUR/100 kg i była o blisko 8 EUR/100 kg niższa niż średnio w UE i o 2,71 EUR/100 kg niższa niż w Niemczech, ale o około 6 EUR/100 kg wyższa niż w Niderlandach.