W dniach 5-6 lutego w hali AMBER EXPO w Gdańsku odbyły się IV Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Organizatorem targów jest firma easyFairs®Polska, europejski lider w organizacji imprez branżowych.
Targi FOOD-to-GO to z pewnością jedno z najważniejszych wydarzeń w branży gastronomicznej na północy Polski. O rosnącej popularności i rozpoznawalności targów świadczy coraz większe zainteresowanie ze strony gości targowych wśród, których w przeważającej liczbie znaleźli się właściciele i managerowie lokali oraz punktów gastronomicznych, kucharze, barmani oraz kelnerzy. Podczas minionej edycji można było spotkać m.in. profesjonalistów związanych z gastronomiąz Obwodu Kaliningradzkiego, Niemiec czy Włoch, którzy coraz częściej odwiedzają Pomorze.
Tegoroczna edycja spotkała się pozytywnym odzewem ze strony wystawców. Na stoiskach można było zapoznać się z szeroką ofertą urządzeń i maszyn dla gastronomii (m.in. urządzenia chłodnicze, zmywarki, piece konwekcyjno-parowe oraz piece do pizzy, kuchnie gazowe i elektryczne, płyty grillowe, czy ciągi wydawcze). Nie zabrakło również stoisk z niezbędnym wyposażeniem (prezentowane były m.in. ekspresy do kawy, wyciskarki do soków, naczynia, opakowania jednorazowe). Wystawcy oferowali również szeroką gamę produktów (m.in. przyprawy, sosy, pieczywo, wędliny).
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło TVP Gdańsk, Radio Gdańsk, trojmiasto.pl, Wrota Pomorza, Regionalna Izba Gospodarcza Pomorza.
Firma easyFairs® jako pierwsza w Polsce w ramach targów gastronomicznych rozpoczęła dyskusję na temat braku w restauracjach odpowiedniego menu dla osób na diecie bezglutenowej. Miniona edycja była kontynuacją tematu, a dzięki udziałowi specjalistów, goście targowi mogli dowiedzieć się jak przygotować restaurację do wprowadzenia menu dla osób uczulonych na gluten. IV Targi FOOD-to-GO po raz drugi gościły Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, które objęło patronat nad wydarzeniem. Rosnące zainteresowanie tematem zaowocowało powstaniem Strefy Produktów Bezglutenowych, nad którą patronat objął Zakład Piekarniczo-Cukierniczy „Glutenex”.
Gośćmi specjalnymi targów byli Jola Słoma i Mirek Trymbulak – autorzy programu kulinarnego Atelier Smaku na antenie Kuchni+, którzy pierwszego dnia targów poprowadzili pokaz kuchni wegańskiej i bezglutenowej.
Z uznaniem spotkała się również Strefa Produktów Regionalnych, gdzie gościło m.in. Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego, czy Fundacja Lider Wałecki. To właśnie tu przybyli goście utwierdzili się w przekonaniu jak bogate w smaki jest Pomorze. Z całą pewnością zupa ziemniaczana oparta na tradycyjnej recepturze, czy aromatyczny i wychwalany przez wielu sernik na długo zapadną w pamięć gościom targów. Przedstawiciele poszczególnych regionów podpowiadali jak można wykorzystać prezentowane dania w menu restauracji.
Nowością w ramach IV Targów FOOD-to-GO była Strefa Deserowe Inspiracje. Wystawcy prezentowali m.in. maszyny i urządzenia do produkcji lodów, dekoracje i galanterię cukierniczą, koncentraty i mieszanki smakowe oraz dodatki do deserów. Uczestnikom wydarzenia z pewnością zapadnie w pamięć prezentacja Pani Małgorzata Weber – Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego (P.AN Centrum Słodkiej Dekoracji). Pokaz miał charakter interaktywny i każdy przybyły mógł osobiście przygotować figurkę z karmelu. Goście chętnie zadawali pytania i aktywnie brali udział w spotkaniu.
Podczas IV Targów FOOD-to-GO nie zabrakło również prezentacji learnShops™, które są stałym elementem targów organizowanych przez firmę easyFairs®. Dużą frekwencję odnotowano podczas szkolenia na temat – „Skuteczna kampania reklamowa restauracji w kryzysie, czyli jak zdobyć klienta i nie zbankrutować?”, poprowadzone przez Panią Annę Dębskąz serwisu GdzieZjesc.info. W ramach seminariów uczestnicy mieli sposobność poznaniazdrowotnychwłaściwości przypraw i ziół, zgłębienia tajników alternatywnych sposobów zaparzania kawy oraz udziału w degustacjach.
Organizatorzy już dziś zapraszają na kolejną edycję targów, która będzie miała miejsce w dniach 4-5 lutego 2015 r. „Wraz z kolejnymi edycjami targów utwierdziliśmy się w przekonaniu , że luty to najodpowiedniejszy termin na organizację tego typu wydarzenia. Trafność tego wyboru potwierdzają wystawcy oraz goście. Czas pomiędzy udziałem w targach FOOD-to-GO w lutym, a rozpoczęciem sezonu letniego, pozwala na pełne przygotowanie lokalu gastronomicznego do kolejnego sezonu” – mówi Anna Przyborowska, Specjalista ds. Organizacji Targów.
Organizator:
easyFairs Poland Sp. z o.o.
Tel. 12 651 95 20
Fax 12 651 95 22
poland@easyfairs.com
www.easyfairs.com/pl
Kontakt:
Katarzyna Gościańska
Specjalista ds. Marketingu
Tel: +48 12 651 95 22
Kom: +48 510 134 219
katarzyna.goscianska@easyfairs.com