Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza aktywnie poszukuje kolejnych rynków zbytu dla polskiego drobiu. Na przeÅ‚omie stycznia i lutego do Polski przyjechaÅ‚a delegacja inwestorów ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Producenci zrzeszeni w KRD-IG liczÄ… na zainteresowanie ze strony zamożnych konsumentów z krajów arabskich oraz sektora HoReCa.
Wizyta goÅ›ci ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich zostaÅ‚a zorganizowana w ramach koordynowanej przez KRD-IG akcji "Europejski drób - w jakoÅ›ci siÅ‚a". Kampania dotyczy drobiu produkowanego w systemie jakoÅ›ci QAFP. DziaÅ‚ania informacyjno-promocyjne prowadzone sÄ… na rynkach ZEA, Wietnamu, a także Chin wraz z Hongkongiem. Akcja potrwa do lutego 2019 roku.
Zjednoczone Emiraty Arabskie to kraj, w którym dominujÄ… mÅ‚odzi konsumenci o bardzo wysokiej w skali Å›wiata sile nabywczej i stosunkowo niewielkich tendencjach do oszczÄ™dzenia, co powoduje wysokie wydatki na konsumpcjÄ™. MieszkaÅ„cy ZEA chÄ™tnie kupujÄ… produkty premium, gÅ‚ównie nowinki technologiczne znanych Å›wiatowych marek, co przekÅ‚ada siÄ™ również na wybory w zakresie żywnoÅ›ci.
WÅ›ród kanaÅ‚ów dystrybucji w ZEA dużą rolÄ™ odgrywa HoReCa ze wzglÄ™du na wzrost popularnoÅ›ci turystyki i lokalny model żywieniowy. W przypadku sprzedaży detalicznej eksporterzy najczęściej korzystajÄ… z usÅ‚ug poÅ›redników: lokalnych importerów, którzy za pomocÄ… hurtowni dystrybucyjnych dostarczajÄ… produkt na póÅ‚kÄ™. Można zaobserwować tendencjÄ™ do skracania tej Å›cieżki i dostarczania towaru bezpoÅ›rednio do odbiorcy detalicznego poprzez coraz lepiej wyposażonych w zaplecze chÅ‚odnicze i transportowe importerów.
KRD-IG podkreÅ›la, że Emiraty sÄ… nie tylko doskonaÅ‚ym punktem wyjÅ›cia na bogate rynki Zatoki Perskiej, ale staÅ‚y siÄ™ również centrum kontaktów biznesowych z AfrykÄ…, krajami Bliskiego Wschodu i Azji Wschodniej, w tym Chinami.
NajistotniejszÄ… cechÄ… drobiu sprowadzanego z zagranicy na rynek ZEA jest certyfikat Halal potwierdzajÄ…cy, że produkcja drobiu nastÄ…piÅ‚a z poszanowaniem zasad narzuconych przez islam. Zasady certyfikacji Halal zostaÅ‚y opracowane i przyjÄ™te na poziomie rzÄ…dowym, przez co majÄ… charakter obowiÄ…zujÄ…cych przepisów dotyczÄ…cych Å‚aÅ„cucha produkcji.
Lokalna produkcja w dużych sieciach handlowych sprzedawana jest w formie świeżej schłodzonej, zaś importowane mięso najczęściej jako produkt mrożony. Mniejsze sklepy spożywcze koncentrują się na produktach drobiowych importowanych: mrożonych elementach kurczęcych i całych tuszkach.
ŹródÅ‚o: Krajowa Rada Drobiarstwa