W 2012 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 1 mld EUR i było o 15,5% wyższe od wyników z 2011 r. Wolumen eksportu zwiększył się o 18% do 580,2 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 14% do 1178,9 mln EUR. Średnia jednostkowa wartość wywozu była niższa w skali roku o 3,3% i wyniosła 2,03 EUR/kg.
Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso drobiowe, wolumen wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 17% do 518 tys. toin, a wartość wzrosła o 12% do 1017,1 mln EUR. W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso kurcząt. Dobry rezultat uzyskano również w eksporcie przetworów drobiowych, wolumen wzrósł o 17% do 46,5 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 18% do 114,1 mln EUR. Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich głównie Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Francja.
Najważniejszymi rynkami zbytu z krajów trzecich były Hongkong i Benin. Wartość eksportu żywca drobiu z Polski wzrosła w ubiegłym roku o 32% do 45,4 mln EUR. Ukraina pozostała największym odbiorcą polskich piskląt, a wartość wywozu w tym
kierunku wzrosła o ponad połowę. Wielkość polskiego importu sektora drobiu w 2012 r. wyniosła 111,9 tys. ton i była o 10% wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 4% do 160,2 mln EUR. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o 3% pod względem wartości. Najważniejszymi dostawcami żywca do Polski były Niemcy, Słowacja i Czechy. Wielkość przywozu mięsa drobiowego wzrosła o 27%, natomiast jego wartość – o 9%, największa wartość zakupów pochodziła z Niemiec, Włoch i Wielkiej Brytanii. W 2012 r. obniżył się przywóz przetworów drobiowych do Polski, jego wolumen zmalał o 5%, a wartość o 4%. Głównymi rynkami dostaw były również państwa UE, z Wielką Brytanią na czele.
Źródło: FAMMU/FAPA