Polska- dobre wyniki w eksporcie drobiu w 2012 roku - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Polska- dobre wyniki w eksporcie drobiu w 2012 roku

W 2012 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, mięsem i przetworami drobiu przekroczyło 1 mld EUR i było o 15,5% wyższe od wyników z 2011 r. Wolumen eksportu zwiększył się o 18% do 580,2 tys. ton, a jego wartość wzrosła o 14% do 1178,9 mln EUR. Średnia jednostkowa wartość wywozu była niższa w skali roku o 3,3% i wyniosła 2,03 EUR/kg.

Największy udział w sprzedaży na rynki zagraniczne miało mięso drobiowe, wolumen wysyłek zwiększył się w ciągu roku o 17% do 518 tys. toin, a wartość wzrosła o 12% do 1017,1 mln EUR. W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso kurcząt. Dobry rezultat uzyskano również w eksporcie przetworów drobiowych, wolumen wzrósł o 17% do 46,5 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 18% do 114,1 mln EUR. Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były tradycyjnie państwa UE, a wśród nich głównie Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Francja.

Najważniejszymi rynkami zbytu z krajów trzecich były Hongkong i Benin. Wartość eksportu żywca drobiu z Polski wzrosła w ubiegłym roku o 32% do 45,4 mln EUR. Ukraina pozostała największym odbiorcą polskich piskląt, a wartość wywozu w tym
kierunku wzrosła o ponad połowę. Wielkość polskiego importu sektora drobiu w 2012 r. wyniosła 111,9 tys. ton i była o 10% wyższa niż rok wcześniej, natomiast wartość zwiększyła się o 4% do 160,2 mln EUR. W zakupach dominował żywiec drobiowy, rosnąc w ciągu roku o 3% pod względem wartości. Najważniejszymi dostawcami żywca do Polski były Niemcy, Słowacja i Czechy. Wielkość przywozu mięsa drobiowego wzrosła o 27%, natomiast jego wartość – o 9%, największa wartość zakupów pochodziła z Niemiec, Włoch i Wielkiej Brytanii. W 2012 r. obniżył się przywóz przetworów drobiowych do Polski, jego wolumen zmalał o 5%, a wartość o 4%. Głównymi rynkami dostaw były również państwa UE, z Wielką Brytanią na czele.


Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.