W pierwszym póÅ‚roczu 2013 r. dodatnie saldo w polskim handlu zagranicznym żywcem, miÄ™sem i przetworami drobiu przekroczyÅ‚o 522 mln EUR i byÅ‚o o 8% wyższe od wyników z tego samego okresu 2012 r podaje FAMMU/FAPA. Wolumen eksportu zwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ o 11% do 315,7 tys. ton, a jego wartość wzrosÅ‚a o 10% do 605,6 mln EUR. Åšrednia jednostkowa wartość wywozu byÅ‚a niższa w skali roku o 0,8% i wyniosÅ‚a 1,92 EUR/kg.
NajwiÄ™kszy udziaÅ‚ w sprzedaży na rynki zagraniczne miaÅ‚o miÄ™so drobiowe, wolumen wysyÅ‚ek zwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ w ciÄ…gu roku o 10% do 279 tys. ton, a wartość wzrosÅ‚a o 6% do 501,3 mln EUR. W strukturze towarowej wywozu dominowaÅ‚o miÄ™so kurczÄ…t. Bardzo dobry rezultat uzyskano w eksporcie przetworów drobiowych, wolumen wzrósÅ‚ o 16% do 26,5 tys. ton, a jego wartość zwiÄ™kszyÅ‚a siÄ™ o 25% do 68,4 mln EUR.
NajwiÄ™kszymi odbiorcami polskiego miÄ™sa i przetworów z drobiu byÅ‚y tradycyjnie paÅ„stwa UE, a wÅ›ród nich gÅ‚ównie Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Francja. Najważniejszymi rynkami zbytu z krajów trzecich byÅ‚y Benin i Hongkong. Wolumen eksportu żywca drobiu z Polski wzrósÅ‚ o 38% do 9,1 tys. ton, a jego wartość o 69% do 35,3 mln EUR. Niemcy i Ukraina pozostaÅ‚y najwiÄ™kszym odbiorcÄ… żywego drobiu. Wielkość polskiego importu sektora drobiu w pierwszej poÅ‚owie br. wyniosÅ‚a 55,6 tys. ton i byÅ‚a o 19% wyższa niż rok wczeÅ›niej, natomiast wartość zwiÄ™kszyÅ‚a siÄ™ o 23% do 83,4 mln EUR. W zakupach dominowaÅ‚ żywiec drobiowy, rosnÄ…c w ciÄ…gu roku o 20% pod wzglÄ™dem wartoÅ›ci. Najważniejszymi dostawcami żywca do Polski byÅ‚y Niemcy, Holandia, SÅ‚owacja i Czechy. Wielkość przywozu miÄ™sa drobiowego wzrosÅ‚a o 2%, natomiast jego wartość – o 29%, najwiÄ™ksza wartość zakupów pochodziÅ‚a z Niemiec, Wielkiej Brytanii i WÄ™gier.
W pierwszych szeÅ›ciu miesiÄ…cach tego roku wzrósÅ‚ również przywóz przetworów drobiowych do Polski o 20% pod wzglÄ™dem wartoÅ›ci. GÅ‚ównymi rynkami dostaw byÅ‚y również paÅ„stwa UE, z Niemcami na czele.