Wiodącym producentem drobiu w Państwach członkowskich UE w 2014 roku była Polska, podaje FAMMU/FAPA. Wyprodukowaliśmy łącznie 1,783 mln ton. Polska produkcja stanowi aż 14 % całościowej produkcji krajów członkowskich. Łączna produkcja wszystkich Państw UE była na poziomie 13,181 mln ton mięsa drobiowego. Tuż za nami na drugim miejscu była Francja z 1,678 mln ton (13%), następnie Wielka Brytania – 1,643 mln ton (12%).
Należy również wspomnieć, że Niemcy i Hiszpanie, również nie odbiegają daleko- produkcja stanowiła 11% każdego z Państw z osobna.
Głównymi importerami drobiu do krajów UE w 2014 roku była Brazylia i Tajlandia, wskaźnik wyniósł łącznie 90% w stosunku do całości. Najczęściej kupowanymi produktami były: piersi drobiowe oraz gotowe przetwory - wysokowartościowe produkty. Sprzedaż drobiu ukierunkowana była głównie do: RPA, Beninu, Hongkongu, Arabii Saudyjskiej i Ukrainy.