Jak podaje Komisja Europejska (KE) w lutym 2016 r. największy spadek cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina (-6,8%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w lutym 2016 r. w stosunku do stycznia br. o 0,2%. W omawianym okresie średnia cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1276,90 EUR/t. Dla porównania średnia cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 1213,50 EUR/t (1346,10 USD/t). W lutym 2016 r. średnia cena mięsa wieprzowego na rynku światowym obniżyła się w porównaniu ze średnią ceną z lutego 2015 r. o 4,4%, natomiast w stosunku do ceny ze stycznia br. zwyżkowała o 1%. W omawianym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 5% wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.
Źródło: FAMMU/FAPA