Według najnowszych prognoz służb zagranicznych amerykańskiego departamentu rolnictwa (FAS/USDA), w 2016 r. produkcja mięsa kurcząt w Państwie Środka obniżyła się o 8% do 12,3 mln ton z uwagi na problemy z odbudową stad zarodowych kurcząt brojlerów. Chiny są uzależnione od importu stad zarodowych białych kurcząt, głównie z USA, które mają ok. 90% udział w całkowitym przywozie. Pozostałe ilości sprowadzane są głównie z Francji i Nowej Zelandii. Na początku 2015 r. Chiny wprowadziły zakaz importu drobiu z USA z uwagi na ptasią grypę. Jesienią 2015 r. podobne restrykcje zostały zastosowane również wobec Francji. Od tego czasu jedynie Nowa Zelandia, Hiszpania i kilku drobnych dostawców mogło eksportować stada zarodowe kurcząt brojlerów do Chin, jednak nie zaspokajało to zapotrzebowania. Na 2017 r. spodziewany jest kolejny, nawet 11% spadek produkcji mięsa kurcząt w Państwie Środka do 11 mln ton ze względu na ptasią grypę oraz dalsze problemy z odbudową stada.
Źródło: FAMMU/FAPA