Od akcesji Polski do UE krajowe ceny skupu trzody chlewnej w dużym stopniu są uzależnione od unijnych cen wieprzowiny oraz relacji złotego i euro. W 2015 r. (według KE), w następstwie przewidywanego wzrostu unijnej produkcji mięsa wieprzowego o około 0,3 mln ton oraz eksportu netto produktów wieprzowych o około 0,1 mln ton (w ekwiwalencie mięsa), podaż wieprzowiny w UE może być większa niż w 2014 r. W związku z tym w 2015 r. przeciętne unijne ceny mięsa wieprzowego mogą być niższe niż rok wcześniej.
Zwiększenie podaży wieprzowiny w UE, w tym Polsce, może być na tyle duże, iż krajowe ceny trzody chlewnej mogą nie wykazać sezonowego wzrostu w trzecim kwartale 2015 r. Zespół Ekspertów ocenia, że w czerwcu i we wrześniu 2015 r. ceny żywca wieprzowego w Polsce będą niższe niż przed rokiem.
Zespół Ekspertów przewiduje że przeciętne krajowe ceny skupu żywca wieprzowego w prognozowanym okresie mogą kształtować się następująco:
Źródło: Agencja Rynku Rolnego