W dn. 9 marca br. Komisja Europejska opublikowała kolejną „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”, informuje FAMMU/FAPA.
W 2014 r. produkcja mięsa drobiu w UE wzrosła o 3,7% do wyjątkowo wysokiego poziomu 13,2 mln ton. Więcej niż rok wcześniej wyprodukowały kraje przodujące w produkcji drobiu w UE m.in. Niemcy (+4%), Polska (+9%), Holandia (+2%) i Hiszpania (+10%). W Wielkiej Brytanii i Francji poziom wytwarzania był natomiast stabilny. Na wynikach produkcyjnych Francji zaważyły problemy finansowe dwóch największych zakładów. Według przewidywań unijnych ekspertów, w kolejnych dwóch latach wzrost produkcji mięsa drobiu ulegnie spowolnieniu i w 2016 r. produkcja sięgnie 13,6 mln ton. Do czynników sprzyjających należeć będą utrzymujące się niższe ceny pasz oraz wysoki popyt, natomiast zagrożeniem będzie ptasia grypa.
Kontrola sytuacji epidemiologicznej warunkuje utrzymanie tendencji wzrostowej w produkcji. W 2014 r. eksport mięsa drobiu z UE zwiększył się w skali roku o 3,8% do rekordowych 1,35 mln ton, pomimo rosyjskiego embarga importowego, ceł antydumpingowych ze strony RPA, ognisk ptasiej grypy u kilku dużych producentów oraz znacznego ograniczenia popytu przez Arabię Saudyjską (-20%). Zwiększyły się natomiast wysyłki do krajów afrykańskich – RPA (+25%) i Beninu (+17%), a także do Hongkongu (+14%).
Cła antydumpingowe wprowadzone przez RPA w stosunku do niektórych firm niemieckich, holenderskich i brytyjskich poskutkowały zwiększoną sprzedażą ze strony mniejszych dostawców na ten rynek, np. z Belgii, Węgier, Francji czy Hiszpanii. Na 2015 r. Komisja prognozuje już niższy wzrost poziomu unijnego eksportu drobiu – o 2,3% do 1,38 mln ton, uwarunkowany m.in. rosnącą konkurencją brazylijskiego i amerykańskiego drobiu na rynku światowym.
Jednak potencjalna odbudowa wysyłek do Arabii Saudyjskiej w niedalekiej przyszłości może wpłynąć na wyższą dynamikę eksportu w 2016 r. (+5% do ok. 1,5 mln ton). Po spadku odnotowanym w 2013 r., w 2014 r. import drobiu do UE wzrósł w skali roku o 2,1%. Niższy wolumen przywozu brazylijskich produktów został zrekompensowany wzrostem dostaw z Tajlandii. Pomimo, że w ubiegłym roku Brazylia wysyłała coraz więcej drobiu na inne rynki – np. do Chin, Japonii, Rosji, czy Wenezueli, pozostała jednak największym dostawcą do UE z 60% udziałem w imporcie. Wyższe o 10% zakupy tajskiego drobiu były możliwe dzięki zwiększeniu przez UE kontyngentu taryfowego na solone mięso drobiu z tego kraju. Zakładając utrzymanie atrakcyjności unijnego rynku dla brazylijskich i tajskich dostawców, eksperci Komisji przewidują dalszy wzrost importu drobiu do UE o ponad 5% rocznie w kolejnych dwóch latach. Ponadto Ukraina uzyskała bezcłowy dostęp do rynku unijnego w wysokości 56 tys. ton mięsa drobiu rocznie w ekwiwalencie wagi tuszy lub 36 tys. ton w wadze produktu.
Ceny mięsa drobiu w UE w pierwszej połowie w 2014 r. były stabilne, a w drugiej części nieznacznie obniżyły się dzięki spadkowi cen pasz i wzrostowi produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności. Na przestrzeni całego roku ceny drobiu w UE wahały się w granicach 183-196 EUR wobec rekordowych 200 EUR/100 kg latem 2013 r. Średnia za cały 2014 r. wyniosła 191 EUR/100 kg i była jeszcze o 4,5% wyższa wobec przeciętnej z lat 2009-2013. W 2014 r., przy utrzymującym się spowolnieniu gospodarki unijnej, spożycie mięsa drobiu na jednego mieszkańca UE wzrosło o 2,5%. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym wpłynie na wzrost udziału drobiu w spożyciu mięsa ogółem w UE w najbliższych latach, kosztem wieprzowiny.