Prognoza produkcji drobiu w UE - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Prognoza produkcji drobiu w UE

W dn. 9 marca br. Komisja Europejska opublikowała kolejną „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”, informuje FAMMU/FAPA.

W 2014 r. produkcja mięsa drobiu w UE wzrosła o 3,7% do wyjątkowo wysokiego poziomu 13,2 mln ton. Więcej niż rok wcześniej wyprodukowały kraje przodujące w produkcji drobiu w UE m.in. Niemcy (+4%), Polska (+9%), Holandia (+2%) i Hiszpania (+10%). W Wielkiej Brytanii i Francji poziom wytwarzania był natomiast stabilny. Na wynikach produkcyjnych Francji zaważyły problemy finansowe dwóch największych zakładów. Według przewidywań unijnych ekspertów, w kolejnych dwóch latach wzrost produkcji mięsa drobiu ulegnie spowolnieniu i w 2016 r. produkcja sięgnie 13,6 mln ton. Do czynników sprzyjających należeć będą utrzymujące się niższe ceny pasz oraz wysoki popyt, natomiast zagrożeniem będzie ptasia grypa.

Kontrola sytuacji epidemiologicznej warunkuje utrzymanie tendencji wzrostowej w produkcji. W 2014 r. eksport mięsa drobiu z UE zwiększył się w skali roku o 3,8% do rekordowych 1,35 mln ton, pomimo rosyjskiego embarga importowego, ceł antydumpingowych ze strony RPA, ognisk ptasiej grypy u kilku dużych producentów oraz znacznego ograniczenia popytu przez Arabię Saudyjską (-20%). Zwiększyły się natomiast wysyłki do krajów afrykańskich – RPA (+25%) i Beninu (+17%), a także do Hongkongu (+14%).

Cła antydumpingowe wprowadzone przez RPA w stosunku do niektórych firm niemieckich, holenderskich i brytyjskich poskutkowały zwiększoną sprzedażą ze strony mniejszych dostawców na ten rynek, np. z Belgii, Węgier, Francji czy Hiszpanii. Na 2015 r. Komisja prognozuje już niższy wzrost poziomu unijnego eksportu drobiu – o 2,3% do 1,38 mln ton, uwarunkowany m.in. rosnącą konkurencją brazylijskiego i amerykańskiego drobiu na rynku światowym.

Jednak potencjalna odbudowa wysyłek do Arabii Saudyjskiej w niedalekiej przyszłości może wpłynąć na wyższą dynamikę eksportu w 2016 r. (+5% do ok. 1,5 mln ton). Po spadku odnotowanym w 2013 r., w 2014 r. import drobiu do UE wzrósł w skali roku o 2,1%. Niższy wolumen przywozu brazylijskich produktów został zrekompensowany wzrostem dostaw z Tajlandii. Pomimo, że w ubiegłym roku Brazylia wysyłała coraz więcej drobiu na inne rynki – np. do Chin, Japonii, Rosji, czy Wenezueli, pozostała jednak największym dostawcą do UE z 60% udziałem w imporcie. Wyższe o 10% zakupy tajskiego drobiu były możliwe dzięki zwiększeniu przez UE kontyngentu taryfowego na solone mięso drobiu z tego kraju. Zakładając utrzymanie atrakcyjności unijnego rynku dla brazylijskich i tajskich dostawców, eksperci Komisji przewidują dalszy wzrost importu drobiu do UE o ponad 5% rocznie w kolejnych dwóch latach. Ponadto Ukraina uzyskała bezcłowy dostęp do rynku unijnego w wysokości 56 tys. ton mięsa drobiu rocznie w ekwiwalencie wagi tuszy lub 36 tys. ton w wadze produktu.

Ceny mięsa drobiu w UE w pierwszej połowie w 2014 r. były stabilne, a w drugiej części nieznacznie obniżyły się dzięki spadkowi cen pasz i wzrostowi produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności. Na przestrzeni całego roku ceny drobiu w UE wahały się w granicach 183-196 EUR wobec rekordowych 200 EUR/100 kg latem 2013 r. Średnia za cały 2014 r. wyniosła 191 EUR/100 kg i była jeszcze o 4,5% wyższa wobec przeciętnej z lat 2009-2013. W 2014 r., przy utrzymującym się spowolnieniu gospodarki unijnej, spożycie mięsa drobiu na jednego mieszkańca UE wzrosło o 2,5%. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z mięsem czerwonym wpłynie na wzrost udziału drobiu w spożyciu mięsa ogółem w UE w najbliższych latach, kosztem wieprzowiny.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.