Prognoza produkcji drobiu w UE - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Prognoza produkcji drobiu w UE

W dn. 9 marca br. Komisja Europejska opublikowaÅ‚a kolejnÄ… „KrótkoterminowÄ… prognozÄ™ produkcji upraw polowych, miÄ™sa i mleka w UE”, informuje FAMMU/FAPA.

W 2014 r. produkcja miÄ™sa drobiu w UE wzrosÅ‚a o 3,7% do wyjÄ…tkowo wysokiego poziomu 13,2 mln ton. WiÄ™cej niż rok wczeÅ›niej wyprodukowaÅ‚y kraje przodujÄ…ce w produkcji drobiu w UE m.in. Niemcy (+4%), Polska (+9%), Holandia (+2%) i Hiszpania (+10%). W Wielkiej Brytanii i Francji poziom wytwarzania byÅ‚ natomiast stabilny. Na wynikach produkcyjnych Francji zaważyÅ‚y problemy finansowe dwóch najwiÄ™kszych zakÅ‚adów. WedÅ‚ug przewidywaÅ„ unijnych ekspertów, w kolejnych dwóch latach wzrost produkcji miÄ™sa drobiu ulegnie spowolnieniu i w 2016 r. produkcja siÄ™gnie 13,6 mln ton. Do czynników sprzyjajÄ…cych należeć bÄ™dÄ… utrzymujÄ…ce siÄ™ niższe ceny pasz oraz wysoki popyt, natomiast zagrożeniem bÄ™dzie ptasia grypa.

Kontrola sytuacji epidemiologicznej warunkuje utrzymanie tendencji wzrostowej w produkcji. W 2014 r. eksport miÄ™sa drobiu z UE zwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ w skali roku o 3,8% do rekordowych 1,35 mln ton, pomimo rosyjskiego embarga importowego, ceÅ‚ antydumpingowych ze strony RPA, ognisk ptasiej grypy u kilku dużych producentów oraz znacznego ograniczenia popytu przez ArabiÄ™ SaudyjskÄ… (-20%). ZwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ natomiast wysyÅ‚ki do krajów afrykaÅ„skich – RPA (+25%) i Beninu (+17%), a także do Hongkongu (+14%).

CÅ‚a antydumpingowe wprowadzone przez RPA w stosunku do niektórych firm niemieckich, holenderskich i brytyjskich poskutkowaÅ‚y zwiÄ™kszonÄ… sprzedażą ze strony mniejszych dostawców na ten rynek, np. z Belgii, WÄ™gier, Francji czy Hiszpanii. Na 2015 r. Komisja prognozuje już niższy wzrost poziomu unijnego eksportu drobiu – o 2,3% do 1,38 mln ton, uwarunkowany m.in. rosnÄ…cÄ… konkurencjÄ… brazylijskiego i amerykaÅ„skiego drobiu na rynku Å›wiatowym.

Jednak potencjalna odbudowa wysyÅ‚ek do Arabii Saudyjskiej w niedalekiej przyszÅ‚oÅ›ci może wpÅ‚ynąć na wyższÄ… dynamikÄ™ eksportu w 2016 r. (+5% do ok. 1,5 mln ton). Po spadku odnotowanym w 2013 r., w 2014 r. import drobiu do UE wzrósÅ‚ w skali roku o 2,1%. Niższy wolumen przywozu brazylijskich produktów zostaÅ‚ zrekompensowany wzrostem dostaw z Tajlandii. Pomimo, że w ubiegÅ‚ym roku Brazylia wysyÅ‚aÅ‚a coraz wiÄ™cej drobiu na inne rynki – np. do Chin, Japonii, Rosji, czy Wenezueli, pozostaÅ‚a jednak najwiÄ™kszym dostawcÄ… do UE z 60% udziaÅ‚em w imporcie. Wyższe o 10% zakupy tajskiego drobiu byÅ‚y możliwe dziÄ™ki zwiÄ™kszeniu przez UE kontyngentu taryfowego na solone miÄ™so drobiu z tego kraju. ZakÅ‚adajÄ…c utrzymanie atrakcyjnoÅ›ci unijnego rynku dla brazylijskich i tajskich dostawców, eksperci Komisji przewidujÄ… dalszy wzrost importu drobiu do UE o ponad 5% rocznie w kolejnych dwóch latach. Ponadto Ukraina uzyskaÅ‚a bezcÅ‚owy dostÄ™p do rynku unijnego w wysokoÅ›ci 56 tys. ton miÄ™sa drobiu rocznie w ekwiwalencie wagi tuszy lub 36 tys. ton w wadze produktu.

Ceny miÄ™sa drobiu w UE w pierwszej poÅ‚owie w 2014 r. byÅ‚y stabilne, a w drugiej części nieznacznie obniżyÅ‚y siÄ™ dziÄ™ki spadkowi cen pasz i wzrostowi produkcji drobiu na skutek poprawy jej opÅ‚acalnoÅ›ci. Na przestrzeni caÅ‚ego roku ceny drobiu w UE wahaÅ‚y siÄ™ w granicach 183-196 EUR wobec rekordowych 200 EUR/100 kg latem 2013 r. Åšrednia za caÅ‚y 2014 r. wyniosÅ‚a 191 EUR/100 kg i byÅ‚a jeszcze o 4,5% wyższa wobec przeciÄ™tnej z lat 2009-2013. W 2014 r., przy utrzymujÄ…cym siÄ™ spowolnieniu gospodarki unijnej, spożycie miÄ™sa drobiu na jednego mieszkaÅ„ca UE wzrosÅ‚o o 2,5%. Konkurencyjność cenowa w porównaniu z miÄ™sem czerwonym wpÅ‚ynie na wzrost udziaÅ‚u drobiu w spożyciu miÄ™sa ogóÅ‚em w UE w najbliższych latach, kosztem wieprzowiny.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.