Z opublikowanej przez Komisję Europejską krótkoterminowej prognozy z dn. 8 października br. wynika, że w 2024 r. w Unii Europejskiej produkcja mięsa ogółem będzie o 0,9% większa niż w 2023 r. i prawdopodobnie wyniesie 41,6 mln ton.
Do wzrostu produkcji mięsa przyczynić się mogą dobre perspektywy rynkowe dla produkcji drobiu, która może wynieść 13,9 mln ton (wzrost o 4% r/r).
Dynamiczny wzrost ubojów świń w niektórych krajach UE w pierwszej połowie roku nie będzie miał przełożenia na wzrost produkcji w całym 2024 r. W UE w 2024 r. produkcja wieprzowiny prawdopodobnie wyniesie 20,7 mln ton, o 0,5% mniej niż w 2023 r.
Unijna produkcja wołowiny w 2024 r. może wynieść 6,4 mln ton, o 0,5% mniej r/r, pomimo wzrostu ubojów bydła w pierwszym półroczu 2024 r. u największych producentów wołowiny.
Źródło: KOWR