W 2016 r. odnotowano dynamiczny wzrost produkcji żywca drobiowego w Polsce, co wynikało
z możliwoÅ›ci zwiÄ™kszania sprzedaży zagranicznej oraz z rosnÄ…cego popytu wewnÄ™trznego. Do zwiÄ™kszania produkcji zachÄ™caÅ‚a jej opÅ‚acalność, utrzymujÄ…ca siÄ™ pomimo niskiego poziomu cen zbytu. Szacuje siÄ™, że w 2016 r. krajowa produkcja żywca drobiowego wyniosÅ‚a ponad 3,3 mln ton (2,3 mln ton mpc.) i byÅ‚a o 17% wiÄ™ksza niż w roku poprzednim. W 2017 r. przewidywany jest dalszy wzrost produkcji drobiu. Jednak uwzglÄ™dniajÄ…c utrzymujÄ…cy siÄ™ niski poziom cen i niewielkÄ… rentowność produkcji, przewiduje siÄ™, że tempo wzrostu ulegnie spowolnieniu do okoÅ‚o 8–9%. W efekcie produkcja wyniesie 3,5 mln ton (2,5 mln ton mpc.).
Na rynku wspólnotowym w 2017 r. prognozowany jest dalszy wzrost produkcji drobiu, ale mniejszy niż w roku 2016. Przewiduje siÄ™, że w 2017 r. unijny rynek drobiu bÄ™dzie rozwijaÅ‚ siÄ™ w tempie 0,7% wobec 4,4% w roku poprzednim. Wolniejsze tempo wzrostu produkcji w UE bÄ™dzie konsekwencjÄ… ograniczenia dynamiki wzrostu unijnego eksportu z uwagi na wystÄ™powanie ognisk grypy ptaków
w wielu regionach Europy i restrykcje wprowadzone z tego powodu przez kraje trzecie.
ŹródÅ‚o: ARR