W 2016 r. odnotowano dynamiczny wzrost produkcji żywca drobiowego w Polsce, co wynikało
z możliwości zwiększania sprzedaży zagranicznej oraz z rosnącego popytu wewnętrznego. Do zwiększania produkcji zachęcała jej opłacalność, utrzymująca się pomimo niskiego poziomu cen zbytu. Szacuje się, że w 2016 r. krajowa produkcja żywca drobiowego wyniosła ponad 3,3 mln ton (2,3 mln ton mpc.) i była o 17% większa niż w roku poprzednim. W 2017 r. przewidywany jest dalszy wzrost produkcji drobiu. Jednak uwzględniając utrzymujący się niski poziom cen i niewielką rentowność produkcji, przewiduje się, że tempo wzrostu ulegnie spowolnieniu do około 8–9%. W efekcie produkcja wyniesie 3,5 mln ton (2,5 mln ton mpc.).
Na rynku wspólnotowym w 2017 r. prognozowany jest dalszy wzrost produkcji drobiu, ale mniejszy niż w roku 2016. Przewiduje się, że w 2017 r. unijny rynek drobiu będzie rozwijał się w tempie 0,7% wobec 4,4% w roku poprzednim. Wolniejsze tempo wzrostu produkcji w UE będzie konsekwencją ograniczenia dynamiki wzrostu unijnego eksportu z uwagi na występowanie ognisk grypy ptaków
w wielu regionach Europy i restrykcje wprowadzone z tego powodu przez kraje trzecie.
Źródło: ARR