Według prognozy Komisji Europejskiej z grudnia 2013 r. produkcja mięsa drobiu w UE w okresie 2013-2023 będzie rosła najbardziej ze wszystkich gatunków mięsa – średnio o 0,8% rocznie i w 2023 r. sięgnie 13,6 mln ton, podaje FAMMU/FAPA. Tym samym przewyższy przeciętny poziom wytwarzania z lat 2010- 2012 o 9%. Wzrost produkcji będzie jednak hamowany przez koszty pasz, które pozostaną prawdopodobnie stosunkowo wysokie, jednak niższe od rekordowego poziomu z lat 2011-2012. Zgodnie obecnymi przewidywaniami, obecny dynamiczny popyt importowy ze strony Bliskiego Wschodu (głównie Arabii Saudyjskiej) oraz Chin powinien utrzymać się i spowodować wzrost unijnego eksportu o ok. 15% powyżej średniej z lat 2010-2012 do 1,4 mln ton w 2023 r. Wzrosną również zakupy unijnego drobiu przez RPA i Ghanę. Wzrost krajowej produkcji drobiarskiej spowoduje natomiast obniżenie popytu ze strony Rosji, a wielkość przywozu z UE będzie oscylowała wokół poziomu kontyngentu importowego (ok. 800 tys. ton). W 2012 r. ceny drobiu w UE były rekordowo wysokie i wyniosły średnio 2000 EUR/t. W drugiej połowie 2013 r. unijny drób zaczął jednak tanieć dzięki obniżeniu cen pasz po nowych zbiorach. Ze względu na utrzymywanie się cen pasz na stosunkowo wysokim poziomie w prognozowanym okresie oraz rosnące zapotrzebowanie wewnętrzne i eksportowe, ceny drobiu powinny stopniowo odbudować się po spadku w 2014 r. Pod koniec analizowanego okresu ceny drobiu przekroczą prawdopodobnie poziom z 2012 r.