Prognozy dla rynku drobiu w UE do 2023 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Prognozy dla rynku drobiu w UE do 2023 r.

Według prognozy Komisji Europejskiej z grudnia 2013 r. produkcja mięsa drobiu w UE w okresie 2013-2023 będzie rosła najbardziej ze wszystkich gatunków mięsa – średnio o 0,8% rocznie i w 2023 r. sięgnie 13,6 mln ton, podaje FAMMU/FAPA. Tym samym przewyższy przeciętny poziom wytwarzania z lat 2010- 2012 o 9%. Wzrost produkcji będzie jednak hamowany przez koszty pasz, które pozostaną prawdopodobnie stosunkowo wysokie, jednak niższe od rekordowego poziomu z lat 2011-2012. Zgodnie obecnymi przewidywaniami, obecny dynamiczny popyt importowy ze strony Bliskiego Wschodu (głównie Arabii Saudyjskiej) oraz Chin powinien utrzymać się i spowodować wzrost unijnego eksportu o ok. 15% powyżej średniej z lat 2010-2012 do 1,4 mln ton w 2023 r. Wzrosną również zakupy unijnego drobiu przez RPA i Ghanę. Wzrost krajowej produkcji drobiarskiej spowoduje natomiast obniżenie popytu ze strony Rosji, a wielkość przywozu z UE będzie oscylowała wokół poziomu kontyngentu importowego (ok. 800 tys. ton). W 2012 r. ceny drobiu w UE były rekordowo wysokie i wyniosły średnio 2000 EUR/t. W drugiej połowie 2013 r. unijny drób zaczął jednak tanieć dzięki obniżeniu cen pasz po nowych zbiorach. Ze względu na utrzymywanie się cen pasz na stosunkowo wysokim poziomie w prognozowanym okresie oraz rosnące zapotrzebowanie wewnętrzne i eksportowe, ceny drobiu powinny stopniowo odbudować się po spadku w 2014 r. Pod koniec analizowanego okresu ceny drobiu przekroczą prawdopodobnie poziom z 2012 r.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.