Jak podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR, według najnowszej prognozy Departamentu Rolnictwa USA (USDA) światowa produkcja wieprzowiny w 2021 r. może wynieść 101,5 mln ton i będzie o 5% większa niż w 2020 r. Odbudowa pogłowia trzody chlewnej w Chinach prawdopodobnie przyczyni się do wzrostu produkcji wieprzowiny w tym kraju o 11%. Poprawiająca się sytuacja gospodarcza i dalsze możliwości eksportowe będą sprzyjać wzrostowi produkcji u większości pozostałych światowych producentów, m.in. w UE (o 1%), Brazylii (o 3%) i Rosji (o 2,5%).
Globalna produkcja wołowiny w 2021 r.
Produkcja wołowiny na świecie może być o 2% większa niż w 2020 r. i wynieść ok. 61,5 mln ton, o czym przede wszystkim zadecyduje sytuacja w USA (o 2%), Brazylii (o 3%), Chinach (o 4%) i Indiach (o 6%).
Co z drobiem?
Prognozowane przez USDA ożywienie gospodarcze prawdopodobnie pobudzi popyt na mięso drobiowe. W efekcie w 2021 r. produkcja kurcząt brojlerów na świecie może przekroczyć 102 mln ton i być o 1,5% większa niż w roku 2020. Spośród największych światowych producentów wzrost produkcji kurcząt brojlerów przewidywany jest m.in. w Chinach (o 3%), Brazylii (o 2%) i UE (o 1%). Czy jednak prognozy zweryfikuje grypa ptaków, która obecnie mocno daje się we znaki w Europie, a w Polsce jest to już duży problem.