Gdzie przechowywać wędliny?
Wędliny swojskie z długą datą przydatności do spożycia najlepiej przechowywać w hermetycznych opakowaniach termoizolacyjnych. Regularnie należy sprawdzać, czy nie uległy one rozszczelnieniu. Wyroby paczkowane mogą pozostać w oryginalnym opakowaniu, jednak należy pamiętać, że najczęściej muszą one zostać spożyte w około 2-3 dni po otwarciu, a niektóre rodzaje nawet do 48 h. Wędlina zakupiona luzem powinna znajdować się w pergaminie, który zapewnia optymalną cyrkulację powietrza. Dobrą opcją są także pojemniki do przechowywania wyrobów mięsnych, a także torby termoizolacyjne dostępne w większości sklepów spożywczych.
O czym pamiętać?
Wędlina w kawałku utrzymuje świeżość dłużej niż pokrojona w plasterku. Produkty mięsne paczkowane (zapakowane hermetycznie) może znajdować się w lodówce nawet kilka tygodni, jeśli zachowane zostały wszystkie zasady i zalecenia producenta czy też sprzedawcy, jednak po otwarciu należy spożyć je relatywnie szybko (należy sprawdzić na opakowaniu lub zapytać sprzedawcy). Odpowiednia temperatura przechowywania wędlin to 0-5 stopnie C. Warto wspomnieć również o możliwości ich zamrożenia (bezpośrednio po zakupie).