Artykuły w kategorii: Handel / Gastronomia
W Polsce (według wstępnych danych GUS) w okresie styczeń–maj 2022 r. do podmiotów skupujących dostarczono blisko 2,1 mln ton żywca rzeźnego, o 1,5% mniej niż przed rokiem. Żywca wieprzowego skupiono 721 tys. ton, o 11,5% mniej niż w analogicznym okresie 2021 r...
W powszechnej świadomości funkcjonuje wiele mitów związanych z produkcją zwierzęcą. Jednym z największych jest przekonanie, że w takiej hodowli powszechnie i często używa się antybiotyków i sterydów. Korzenie tego mitu sięgają jeszcze lat 80-tych, gdz...
fot.Italfrost
Italfrost prezentuje nowy koncept włoskich lad chłodniczych firmy CRIOCABIN. Eksponowane mięso to towar specjalnej troski. Jego doskonała kondycja zależy od panujących warunków w urzadzeniach chłodniczych. Uwagę należy zwrócić na wilgotność, temper...
Sposób przechowywania wędlin bezpośrednio wpływa na ich stan. Niesprzyjające warunki otoczenia mogą przyczynić się do szybkiej utraty świeżości wyrobów. Skutkuje to tym, że produkty stają się śliskie, a także zmieniają kolor, co wpływa na jakość wędlin...
Grill 2022 - rozpoczęty
Właśnie rozpoczął się sezon na grillowanie 2022. Zapachy unoszące się dookoła nas nieustannie nam o tym przypominają. Co zatem możemy znaleźć na grillu typowego Polaka? Otóż pierwsze skrzypce gra tutaj kiełbasa. Bez niej żaden grill ...
W pierwszym kwartale 2022 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 28% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 2,0 mld EUR (9 mld zł), stanowiąc 20% wartości całego pol- skiego eksportu produktów rolno-spożywc...
fot. WISAPIS Zakład Mięsny Zielonka
Kiełbasa w Polsce była od czasów najdawniejszych przysmakiem Polek i Polaków. Częstując gości, od niej rozpoczynano najważniejsze posiłki podczas domowych spotkań czy też uroczystości. Gdy za czasów saskich kuchnia p...
Salami to jedna z najpopularniejszych wędlin na świecie, która cieszy się ogromnym uznaniem. Kiełbasa ta klasyfikowana jest jako twarda — surowa, a największe walory smakowe i jakościowe uzyskuje się dzięki długiemu procesowi dojrzewania, podcz...
Jak podaje Biuro Analiz i Startegii KOWR według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej w 2022 r. w Unii Europejskiej przewidywany jest niewielki wzrost produkcji drobiu. Pomimo presji wywieranej na rynek przez grypę ptaków, wysokie ceny pasz oraz nega- ty...
fot.Kabanos Przecław
Burgery z dziczyzny – staropolski smak w nowoczesnym wydaniu !
Coraz częściej w polskiej gastronomii mamy możliwość degustować dziczyznę – specjalność tradycyjnej polskiej kuchni. W odpowiedzi na oczekiwania klientów producent wędl...