Artykuły w kategorii: Handel / Gastronomia
Poszukiwanie zamienników mięsa doprowadziło do tego, że wzrok specjalistów od żywności spoczął na owadach. Ukazujące się, publikacje, z wielką nadzieją traktują ten kierunek zmian w naszej diecie. Na razie jednak nadziejom towarzyszy równie wiele obaw. ...
Rozbiór tusz wieprzowych na elementy handlowe i produkcyjne to bardzo ważny i odpowiedzialny proces, który ma ogromny wpływ na jakość przetworów mięsnych i dań, które są serwowane w restauracjach.
Właściwe porcjowanie i cięcie mięsa wi...
W 2021 r. wartość eksportu ogółem towarów rolno-spożywczych z Polski, w porównaniu z rokiem 2020, wzrosła o 9%, do nienotowanego dotąd poziomu 37,4 mld EUR, tj. 170,8 mld zł, a dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się o 9,7%, do 12,7 mld EUR, tj. 58,...
fot.Eurogum Polska
Preparaty funkcjonalne o właściwościach kształtujących strukturę i teksturę wyrobów oraz poprawiające ekonomikę produkcji
Preparatami doskonale wpisującymi się we właściwości kształtujące strukturę i teksturę wyrobó...
Gdyby na bezludną wyspę pozwolono mi zabrać tylko jeden produkt, bez wahania wybrałbym indyka” – Jamie Oliver, brytyjski kucharz, autor programów i książek kulinarnych.
Mięsa z indyka po prostu nie może zabraknąć w dobrych sk...
Dziczyzna – to rodzaj mięsa bardzo ceniony przez koneserów dobrego jedzenia. Mięso pochodzi z upolowanych zwierząt, które żyją w naturze. Dziczyzna charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, wysoką zawartością białka, wyjątkowym zapachem lasu i smakie...
Odnosząc się do głosowania pod koniec stycznia br. w Parlamencie Europejskim w sprawie zalecenia dotyczącego przeglądu przepisów w zakresie transportu zwierząt, Copa i Cogeca chciałyby powtórzyć słowa komisarz Kyriakides, aby podkreślić że każdy przegląd p...
Według styczniowej prognozy Departamentu Rolnictwa USA (USDA) światowa produkcja wieprzowiny w 2022 r. prawdopodobnie wyniesie 109,9 mln ton i będzie o 0,9% większa niż w 2021 r. - podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR. Niewielki spadek produkcji wieprzowiny w USA (...
Magazynowanie i transport to bardzo ważne obszary w zakładzie mięsnym. Mięso i przetwory to bardzo wymagające produkty pod względem higieny, temperatury i bezpieczeństwa. Dla wielu firm inwestowanie w wysokiej jakości produkty, które mają dużo większą trwałoś...
W okresie styczeń–listopad 2021 r. łączne przychody z polskiego eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych przekroczyły 6 mld EUR (27,5 mld zł) i były o 9% większe niż przed rokiem - podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR. Największy udział w wartości e...