Pogłowie w Polsce 2021 / 2022 ( styczeń - maj) - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Pogłowie w Polsce 2021 / 2022 ( styczeń - maj)

W Polsce (według wstępnych danych GUS) w okresie styczeń–maj 2022 r. do podmiotów skupujących dostarczono blisko 2,1 mln ton żywca rzeźnego, o 1,5% mniej niż przed rokiem. Żywca wieprzowego skupiono 721 tys. ton, o 11,5% mniej niż w analogicznym okresie 2021 r. Dostawy żywca drobiowego wzrosły o 5%, do blisko 1,2 mln ton, a żywca wołowego – o 1%, do 187 tys. ton - podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR.

Trzoda chlewna

Według wstępnych danych GUS pogłowie świń w grudniu 2021 r. liczyło 10242,4 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku spadek o 12,7%. Redukcja pogłowia wystąpiła we wszystkich grupach świń, w szczególności w grupie loch prośnych, gdzie wyniosła 20,6%.

Na początku grudnia 2021 r. pogłowie trzody chlewnej wynosiło 10242,4 tys. sztuk i było niższe o 1485,0 tys. sztuk (o 12,7%) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2020 roku, a w porównaniu z liczebnością stada świń w czerwcu 2021 r. – niższe o 1190,2 tys. sztuk, tj. o 7,2%. 

W strukturze stada trzody chlewnej ogółem udział poszczególnych grup produkcyjno – użytkowych w grudniu 2021 roku wynosił:

– prosięta o wadze do 20 kg
– warchlaki o wadze od 20 kg do 50 kg
– trzoda chlewna o wadze 50 kg i więcej, z przeznaczeniem na ubój – trzoda chlewna o wadze 50 kg i więcej, z przeznaczeniem na chów w tym:
– lochy na chów razem

– w tym lochy prośne

W porównaniu ze strukturą pogłowia trzody chlewnej rejestrowaną na początku grudnia 2020 r. w 2021 r. zmniejszył się udział trzody chlewnej przeznaczonej na ubój (o 0,4 p. proc.), a trzody chlewnej przeznaczonej na chów (o 0,6 p. proc.). Zwiększył się natomiast udział prosiąt (o 0,6 p. proc.) i warchlaków (o 0,3 p. proc.). 

Afrykański Pomór Świń w 2021 roku dotknął 124 stada świń w Polsce, natomiast w 2020 r. wystąpiły 103 ogniska ASF u świń. Rosnąca liczba ognisk tej choroby u świń przyczyniła się do rezygnacji rolników z prowadzenia chowu i spadku pogłowia świń.

Największe udziały w krajowym pogłowiu świń miały województwa: wielkopolskie (36,4%), mazowieckie (11,2%), łódzkie (9,9%) i kujawsko-pomorskie (9,7 %). Najmniejsze udziały (poni- żej 1,5%) miały województwa: podkarpackie, lubuskie i małopolskie. W pozostałych woje- wództwach udziały w krajowym pogłowiu świń nie przekroczyły 7,5%. 

Bydło

Według wstępnych danych  GUS pogłowie bydła w grudniu 2021 r. liczyło 6371,5 tys. sztuk, i było wyższe o 1,5% w sto- sunku do grudnia ubiegłego roku. Największy wzrost po- głowia wystąpił w grupie bydła w wieku 1 - 2 lat życia i wyniósł 6,1%.

W grudniu 2021 r. pogłowie bydła wynosiło 6371,5 tys. sztuk i było o 92,6 tys. sztuk (o 1,5%) wyższe niż przed rokiem, a w porównaniu z liczebnością stada w czerwcu 2021 r. - niższe o 29,4 tys. sztuk (o 0,5%). 

Pogłowie cieląt poniżej 1 roku wzrosło w porównaniu do stanu pogłowia w grudniu 2020 r. (o 3,8%), a w porównaniu do czerwca 2021 r. wzrosło o 0,6% do poziomu 1800,1 tys. sztuk.

Stado młodego bydła w wieku 1-2 lat powiększyło się, w stosunku do poprzedniego roku o 6,1%, a w porównaniu z czerwcem 2021 r. odnotowano wzrost 2,2% i osiągnęło poziom 1909,4 tys. sztuk.

Pogłowie krów spadło w porównaniu z grudniem 2020 r. o ponad 102 tys. sztuk (o 4,3%) do poziomu 2289,0 tys. sztuk, a w porównaniu z czerwcem 2021 r. odnotowano spadek pogłowia o 99,5 tys. sztuk (o 4,2%). 

W strukturze stada bydła ogółem udział poszczególnych grup wiekowo-użytkowych w grudniu 2021 roku wynosił:

- cielęta w wieku poniżej 1 roku - 28,3%,
- młode bydło hodowlane i rzeźne w wieku 1-2 lat – 30,0%,
- krowy - 35,9%,
- pozostałe bydło dorosłe hodowlane i rzeźne w wieku 2 lat i więcej – 5,9%. 


 


Autor: Źródło danych: KOWR, GUS

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.