Od połowy kwietnia 2025 r. ceny zakupu trzody chlewnej w Polsce ulegają stosunkowo niewielkim zmianom i kształtują się na poziomie około 7 zł/kg.
W okresie od 19–25.05.2025 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 6,97 zł/kg, o 2% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 0,5% drożej niż przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była o 8% niższa niż przed rokiem.
W Unii Europejskiej za świnie rzeźne klasy E dostawcy uzyskiwali przeciętnie 209,32 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 3% więcej niż przed miesiącem, ale o 5% mniej niż przed rokiem. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w euro wyniosła 213,66 EUR/100 kg i była o 2% wyższa od średniej ceny w UE oraz wyższa niż m.in. w Danii (o 5,61 EUR/100 kg) i Niderlandach (o 33,67 EUR/100 kg), ale nieco niższa niż m.in. w Niemczech (o 1,30 EUR/100 kg) i Hiszpanii (o 4,54 EUR/100 kg).
W Polsce w dniach 19–25.05.2025 r. półtusze wieprzowe, tak jak przed miesiącem, zbywano średnio po 10,51 zł/kg, o 1,5% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 4% taniej niż w analogicznym okresie 2024 r.
Źródło: KOWR