Artykuły w kategorii: Handel / Gastronomia
Jak podaje Biuro Analiz i Startegii KOWR według krótkoterminowej prognozy Komisji Europejskiej w 2022 r. w Unii Europejskiej przewidywany jest niewielki wzrost produkcji drobiu. Pomimo presji wywieranej na rynek przez grypę ptaków, wysokie ceny pasz oraz nega- ty...
fot.Kabanos Przecław
Burgery z dziczyzny – staropolski smak w nowoczesnym wydaniu !
Coraz częściej w polskiej gastronomii mamy możliwość degustować dziczyznę – specjalność tradycyjnej polskiej kuchni. W odpowiedzi na oczekiwania klientów producent wędl...
W okresie pierwszych dwóch miesięcy 2022 r. łączne przychody uzyskane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych i drobiowych (mięsa, przetworów mięsnych i żywca) wzrosły o 25% w odniesieniu do analogicznego okresu 2021 r. i wyniosły 1,1 mld EUR (5,1 ml...
fot.Dobrowolscy Sp.z o.o.
Wędzenie to metoda utrwalania wyrobów mięsnych oparta na stosowaniu dymu wędzarniczego, który jest wytwarzany w czasie niezupełnego powolnego spalania (pirolizy) surowca dymotwórczego jakimi są drewno i jego pochodne. Poszczeg...
Świąteczny zestaw od Hańderka, czyli wszystko, czego nie może zabraknąć w koszyczku wielkanocnym.
Czym jest wielkanocny zestaw świąteczny od Hańderka? To specjalna oferta najwyższej jakości mięs przygotowana specjalnie na tę wyjątkową okazję. W zestawie znaleźć można ...
W związku z udostępnieniem przez Komisję Europejską projektu rozporządzenia wykonawczego KE wprowadzającego dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz ustalającego z góry stawkę dopłat, zarząd KZP-PTCH POLPIG przedstawia poniżej swoje stanowisko w te...
Burgery mięsne są produktem coraz bardziej dostępnym w sklepach: spożywczych, sieciowych oraz innych punktach zaopatrujących konsumentów w wyroby mięsne.
Produkty tego typu cieszą się coraz większą popularnością, nie tylko na liniach produkcyjny u producentów...
Poszukiwanie zamienników mięsa doprowadziło do tego, że wzrok specjalistów od żywności spoczął na owadach. Ukazujące się, publikacje, z wielką nadzieją traktują ten kierunek zmian w naszej diecie. Na razie jednak nadziejom towarzyszy równie wiele obaw. ...
Rozbiór tusz wieprzowych na elementy handlowe i produkcyjne to bardzo ważny i odpowiedzialny proces, który ma ogromny wpływ na jakość przetworów mięsnych i dań, które są serwowane w restauracjach.
Właściwe porcjowanie i cięcie mięsa wi...
W 2021 r. wartość eksportu ogółem towarów rolno-spożywczych z Polski, w porównaniu z rokiem 2020, wzrosła o 9%, do nienotowanego dotąd poziomu 37,4 mld EUR, tj. 170,8 mld zł, a dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się o 9,7%, do 12,7 mld EUR, tj. 58,...