W okresie pierwszych dwóch miesięcy 2022 r. łączne przychody uzyskane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych i drobiowych (mięsa, przetworów mięsnych i żywca) wzrosły o 25% w odniesieniu do analogicznego okresu 2021 r. i wyniosły 1,1 mld EUR (5,1 mld zł). Było to spowodowane znaczącym wzrostem cen transakcyjnych produktów mięsnych na początku 2022 r. w porównaniu z tym samym okresem roku poprzedniego - podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR.
Od stycznia do końca lutego 2022 r. z Polski wyeksportowano 283 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych (w ekwiwalencie tu- szek) za 581 mln EUR (2,7 mld zł). Było to odpowiednio o 2% mniej i 33% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju przywieziono 31 tys. ton drobiu, o 54% więcej niż rok wcze- śniej. Przychody uzyskane z eksportu były o 51% większe i osiągnęły 61 mln EUR (281 mln zł).
W analizowanym okresie wyeksportowano
69 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych (w ekwiwalencie tusz), o 2% więcej niż przed rokiem. Przychody z eksportu asortymentu wołowego i cielęcego wy- niosły 306 mln EUR (1,4 mld zł) i były o 35% większe. W tym czasie do kraju sprowadzono 9 tys. ton produktów wołowych i cielęcych (0 10% więcej) za 38 mln EUR (173 mln zł) – wzrost o 41%.
Mniejszy o 12% był wolumen eksportu żywca, mięsa i przetworów wieprzowych, który wyniósł 98 tys. ton. Przychody uzyskane z eksportu tego asortymentu wzrosły o 1,5%, do 234 mln EUR (1,1 mld zł). Jednocześnie do Polski zaimportowano 160 tys. ton produktów wie- przowych za 250 mln EUR (1,1 mld zł), odpo- wiednio o 7% i 1% więcej niż przed rokiem.