W drugiej połowie kwietnia na rynku krajowym odnotowano wzrost cen zakupu żywca drobiowego. W trzecim tygodniu podrożały kurczęta brojlery, za które dostawcy uzyskiwali średnio 5,78 zł/kg. Był to poziom cen o 3% wyższy niż przed miesiącem. Żywiec indyczy skupowano przeciętnie po 9,18 zł/kg, o 0,5% drożej niż tydzień wcześniej i o 3% drożej niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów w ciągu tygodnia wzrosła nieznacznie (o 1 gr/kg), do 6,24 zł/kg. W odniesieniu do cen uzyskanych przed rokiem żywiec indyczy był droższy o 47%, kurczęta brojlery – o 20%, a kaczki brojlery - o 7,5%.
W zakładach drobiarskich tuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 10,37 zł/kg, o 2% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 10,5% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 17,11 zł/kg i była o 3% wyższa niż przed tygodniem oraz o 22% wyższa niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 45,5%, a tuszki indyków – o 26%.
Źródło: KOWR