Na rynku unijnym widoczny jest utrzymujący się od początku lutego 2025 r. wzrost cen zakupu żywca wieprzowego..
W dniach 31.03 – 6.04.2025 r. średnia cena zakupu świń rzeźnych w UE wzrosła o 5% w ciągu tygodnia i ukształtowała się na poziomie 198,63 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona o 9% wyższa niż przed miesiącem.
W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 215,20 EUR/100 kg i była o 8% wyższa niż średnio w UE oraz o 2% wyższa niż w Hiszpanii, o blisko 8% wyższa niż w Niemczech i o 23% wyższa niż w Danii. Mniej niż w Polsce za żywiec wieprzowy płacono m.in. w Niderlandach (172,43 EUR/100 kg) i we Francji (185,00 EUR/100 kg).
W Polsce, podobnie jak w UE, ceny zakupu żywca wieprzowego w pierwszym tygodniu kwietnia br. zanotowały dalszy wzrost. Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 31.03–6.04.2025 r. kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 6,91 zł/kg, o 10% drożej niż tydzień wcześniej i o 20% drożej przed miesiącem. Jednocześnie cena żywca wieprzowego była o 6% niższa niż przed rokiem.
W ślad za wzrostem cen żywca w skupie podrożało mięso wieprzowe w zakładach mięsnych. Półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,53 zł/kg, o 15% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 21% drożej niż przed miesiącem. Półtusze wieprzowe były jednocześnie o 1,5% tańsze niż w analogicznym okresie 2024 r.
Źródło: KOWR