Dalszy wzrost cen żywca wieprzowego na rynku unijnym - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Dalszy wzrost cen żywca wieprzowego na rynku unijnym

Na rynku unijnym widoczny jest utrzymujący się od początku lutego 2025 r. wzrost cen zakupu żywca wieprzowego..

W dniach 31.03 – 6.04.2025 r. średnia cena zakupu świń rzeźnych w UE wzrosła o 5% w ciągu tygodnia i ukształtowała się na poziomie 198,63 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona o 9% wyższa niż przed miesiącem.

W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 215,20 EUR/100 kg i była o 8% wyższa niż średnio w UE oraz o 2% wyższa niż w Hiszpanii, o blisko 8% wyższa niż w Niemczech i o 23% wyższa niż w Danii. Mniej niż w Polsce za żywiec wieprzowy płacono m.in. w Niderlandach (172,43 EUR/100 kg) i we Francji (185,00 EUR/100 kg).

W Polsce, podobnie jak w UE, ceny zakupu żywca wieprzowego w pierwszym tygodniu kwietnia br. zanotowały dalszy wzrost. Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 31.03–6.04.2025 r. kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 6,91 zł/kg, o 10% drożej niż tydzień wcześniej i o 20% drożej przed miesiącem. Jednocześnie cena żywca wieprzowego była o 6% niższa niż przed rokiem. 

W ślad za wzrostem cen żywca w skupie podrożało mięso wieprzowe w zakładach mięsnych. Półtusze wieprzowe zbywano średnio po 10,53 zł/kg, o 15% drożej niż w poprzednim tygodniu oraz o 21% drożej niż przed miesiącem. Półtusze wieprzowe były jednocześnie o 1,5% tańsze niż w analogicznym okresie 2024 r.

 

Źródło: KOWR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.