Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w marcu 2025 r. indeks cen produktów mięsnych FAO wyniósł średnio 118,0 pkt, co oznacza wzrost o 1,0 pkt w porównaniu z wynikiem za luty oraz o 3,1 pkt w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego.
Głównym czynnikiem wzrostu indeksu były wyższe ceny wieprzowiny, szczególnie w Unii Europejskiej. Miało to związek z odzyskaniem przez Niemcy statusu kraju wolnego od pryszczycy, co doprowadziło do zniesienia zakazów importu przez kluczowych partnerów handlowych, takich jak Zjednoczone Królestwo. Wzrost popytu przyczynił się też do stabilizacji rynku, a umocnienie się euro względem dolara amerykańskiego dodatkowo wspierało tendencję wzrostową.
Ceny mięsa owczego również wzrosły, co było efektem silnego popytu globalnego związanego ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi.
Utrzymała się także zwyżkowa tendencja w cenach mięsa wołowego, spowodowana utrzymującym się silnym popytem międzynarodowym.
Z kolei ceny mięsa drobiowego pozostawały na ogół stabilne. Równowaga między globalną podażą a popytem utrzymała się, mimo wyzwań wynikających z licznych ognisk grypy ptaków w niektórych krajach będących czołowymi producentami.
Źródło: KOWR