Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w kwietniu 2025 r. indeks cen produktów mięsnych FAO wyniósł średnio 121,6 pkt, co oznacza wzrost o 3,7 pkt w porównaniu z marcem br. oraz wzrost o 5,0 pkt w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego.
W kwietniu 2025 r. na rynku globalnym wzrosły ceny wszystkich gatunków mięs, przy czym na wzrost indeksu największy wpływ miały ceny mięsa wieprzowego. Głównym czynnikiem wyższych cen wieprzowiny, szcze gólnie w Unii Europejskiej, był silny popyt importowy po przywróceniu Niemcom statusu kraju wolnego od pryszczycy i zniesieniu ograniczeń przez importerów. Dodatkowo popyt stymulowany był większym zainteresowaniem wieprzowiną w związku ze Świętami Wielkanocnymi.
Ceny mięsa wołowego również wzrosły, szczególnie w Australii i Brazylii, stymulowane popytem importowym, przy ograniczonej podaży.
Umiarkowany wzrost ceny wystąpił w przypadku mięsa drobiowego, szczególnie w Brazylii, gdzie silny popyt zewnętrzny i spowolnienie przetwórstwa związane ze świętami ograniczyły dostawy na eksport i zwiększyły presję na wzrost cen.
Źródło: KOWR