Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa we wrześniu 2025 r. indeks cen produktów mięsnych FAO wyniósł 127,82 pkt i wzrósł o 0,9 pkt w stosunku do skorygowanej wartości z sierpnia br. i o 7,9 pkt w stosunku do poziomu sprzed roku, osiągając nowy rekordowy wynik.
Wzrost indeksu był spowodowany utrzymującymi się wyższymi światowymi cenami mięsa wołowego i jagnięcego, przy stabilnych cenach wieprzowiny i drobiu.
Silny popyt na wołowinę ze strony Stanów Zjednoczonych, przy ograniczonej podaży w tym kraju stymulował import, zwłaszcza z Australii, co wywarło presję na wzrost cen w tym kraju. W Brazylii ceny wołowiny również rosły, wspierane globalnym popytem na to mięso, co rekompensowało ograniczony dostęp do rynku Stanów Zjednoczonych po wprowadzeniu przez ten kraj wyższych ceł.
Wzrost światowych cen jagnięciny wynikał z dużego popytu na to mięso na rynku globalnym, przy ograniczonej podaży z Oceanii.
Stabilizacja cen mięsa wieprzowego była następstwem zrównoważenia silnego popytu na brazylijską wieprzowinę przez zmniejszone zakupy ze strony Chin.
Notowania cen mięsa drobiowego pozostały stabilne, odzwierciedlając relatywną równowagę na rynku światowym, pomimo ograniczeń importowych wprowadzanych przez niektóre kraje w związku z lokalnymi ogniskami wysoce zjadliwej grypy ptaków.
Źródło: KOWR





















