Artykuły w kategorii: Handel / Gastronomia
Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy w 2020 roku wartość produkcji sprzedanej firm przemysłu mięsnego wyniosła ok. 60 mld zł i była o ok. 1% mniejsza niż w 2019 r. Mniejsze były uboje trzody chlewnej ...
W Polsce, w kwietniu 2021 r. ceny detaliczne mięsa i jego przetworów osiągnęły poziom o 4,2% wyższy niż w grudniu 2020 r. Ceny mięsa wołowego wzrosły o 2,5%. Ceny detaliczne mięsa wieprzowego o 5,2%, a drobiowego o 17,4%. Wędliny i pozostałe przetwory mięsne ...
Jak informuje Biuro Analiz i Startegii KOWR, Polska, pod względem sprzedanego w okresie czterech miesięcy wolumenu, była szóstym eksporterem produktów wieprzowych poza obszar celny UE. Ponad połowa (około 60%) sprzedawane...
Wędzona w gorącym dymie z drewna bukowo-olchowego. Szynka Swojska od Chłopa, to jeden z najbardziej znamienitych wyrobów w ofercie naszej firmy. Szynka ta jest wyjątkowo krucha, delikatna, o wyraźnym, a jednocześnie subtelnym smaku.
Swoje wyj...
zdjęcie pixaby.com
Rozpoczęła się rewolucja, która będzie przyspieszała rozwój technologii powodujących ograniczenie negatywnego wpływu działalności człowieka na środowisko. Trend ten w najbliższych latach będzie przełomowy, a jego dynamikę wzrostu odczują ni...
Jak podaje Biuro Analiz i Startegii KOWR w okresie pierwszych czterech miesięcy 2021 r. przychody uzyskane z eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych wyniosły łącznie blisko 2 mld EUR (8,9 mld zł) i były o 3% mniejsze ...
Jak podaje Copa Cogeca w Europie mogą dominować negocjacje trójstronne w sprawie WPR,równolegle jednak prowadzone są rozmowy na temat innych ważnych kwestii. Między innymi, Rada Europejska opublikowała dzisiaj swoje stanowisko w sprawie priorytet&oacut...
Specyfika emisji gazów cieplarnianych sektora hodowli
Proil emisji gazów cieplarnianych (GHG) produkcji zwierzęcej różni się znacznie od profilu innych sektorów, takich jak transport. Emisje pochodzą z naturalnie zmiennych procesów biol...
Jak podają eksperci CopaCogeca zmiany klimatu będą miały wpływ na systemy produkcji zwierzęcej w całej Europie. W niektórych regionach, rolnicy będą musieli tak przystosować swoje praktyki, aby móc skutecznie walczyć m.in. z nowymi chorobami zwierząt oraz z neg...
UOKiK sprawdził rabaty uzyskiwane przez duże sieci handlowe od dostawców produktów rolno-spożywczych.
Efektem jest kompleksowy raport zawierający dane i wskazówki dotyczące rabatów stosowanych przez sieci handlowe.
Rynek roln...