zdjęcie pixaby.com
Rozpoczęła się rewolucja, która będzie przyspieszała rozwój technologii powodujących ograniczenie negatywnego wpływu działalności człowieka na środowisko. Trend ten w najbliższych latach będzie przełomowy, a jego dynamikę wzrostu odczują niemal wszyscy mieszkańcy państw zachodnich, ale nie tylko.
Dobrym przykładem jest rynek fotowoltaiki, gdzie według raportu IEO, moc zainstalowana w źródłach fotowoltaicznych na koniec 2019 roku wynosiła w Polsce niemal 1500 MW, a już w maju 2020 r. przekroczyła 1950 MW. Analizując dane i wypowiedzi ekspertów, dzisiaj, aby się rozwijać, należy inwestować w urządzenia i maszyny używane w działalności gospodarczej, które pozytywnie wpływają na środowisko.
Branża mięsna w najbliższych latach będzie wdrażała nowoczesne rozwiązania i technologie mające na celu ograniczenie: emisji CO2, zużycie energii, wody, gdyż coraz więcej firm takich jak: zakłady mięsne, ubojnie, rozbiory mięsa, fermy, dystrybutorzy, sklepy mięsne i sklepy ogólnospożywcze w swojej działalności za priorytet przyjmie zrównoważony rozwój i dbanie o klimat naszej planety.
Takie podejście docenią przede wszystkim klienci, którzy coraz większą wagę zaczynają przywiązywać do tego, czy sklep, w którym robią codzienne zakupy, jest przyjazny środowisku a najbliższe otoczenie, w którym mieszkają, ma pozytywny wpływ na ich zdrowie i samopoczucie. Wyeliminowanie darmowych reklamówek jednorazowych i wprowadzenie opłat przyniosło już wiele korzyści. Kolejnym ważnym krokiem są urządzenia, które odpowiadają za znaczne zużycie energii elektrycznej, emisję CO2 i wytwarzanie hałasu.
Firma BOLARUS producent energooszczędnych urządzeń chłodniczych opracował, najnowocześniejsze urządzenia z naciskiem na ekologię, gdzie zastosowano:
- ekologiczny czynnik chłodniczy,
- ekologiczną piankę do izolacji urządzeń,
- technologię nowoczesnych sprężarek inwerterowych, pozwalających ograniczyć poziom hałasu i zużycia energii.
Lada chłodnicza FUTURA
Urządzenia są odpowiednio zoptymalizowane, dzięki temu mają znaczący wpływ na zmniejszenie emisji CO2 do środowiska. Projektując urządzenia, zostały wzięte pod uwagę potrzeby użytkownika końcowego poprzez zapewnienie właściwej ergonomii poprawiającej komfort i skracając czas pracy (system automatycznego zamykania drzwi, system nożnego otwierania drzwi bez konieczności użycia rąk).
Firma BOLARUS ponadto inwestuje w nowoczesne i ekologiczne rozwiązania w całej firmie. Dąży do zmniejszenia poboru energii i reedukacji strat ciepła w całej siedzibie spółki. Przebudowane zostały ścieki wodno-kanalizacyjne, docieplone budynki, oraz zamontowano centrale wentylacyjne i pompy-ciepła.
Szafa do sezonowanie mięsa Szafa chłodnicza ECO