Wartość produkcji firm branży mięsnej w Polsce w 2020 r. mogła wynieść nawet 60 mld zł - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wartość produkcji firm branży mięsnej w Polsce w 2020 r. mogła wynieść nawet 60 mld zł

Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy w 2020 roku wartość produkcji sprzedanej firm przemysłu mięsnego wyniosła ok. 60 mld zł i była o ok. 1% mniejsza niż w 2019 r. Mniejsze były uboje trzody chlewnej oraz produkcja przetworów mięsnych (w tym zwłaszcza konserw mięsnych), a wzrosły uboje bydła. W przemyśle mięsnym wzrost cen producenta mógł wynieść 5-8%. Tak duży wzrost cen zbytu, wynikał z podniesienia marżowości sprzedawanych produktów, spowodowanej rosnącymi kosztami produkcji, w tym wysokimi cenami surowca – zwłaszcza żywca wieprzowego oraz wyższymi kosztami pracy i dodatkowymi wydatkami na środki ochrony pracowników przed koronawirusem SARS-CoV-2.

Mimo niekorzystnych warunków gospodarowania, sytuacja ekonomiczno - finansowa firm przemysłu mięsnego w 2020 roku, wyraźnie się poprawiła w porównaniu z 2019 rokiem. Przy porównywalnych przychodach całkowitych i wartości produkcji sprzedanej, zysk netto zwiększył się o 64% do 2,2 mld zł oraz poprawiły się wszystkie wskaźniki rentowności.

W niepewnych czasach, a takim była i pozostaje pandemia COVID-19 firmy mięsne oszczędniej i bardziej rozważnie wydawały pieniądze, jak też ograniczyły nieco inwestycje (o ok. 10%), a zadłużenie całkowite zmniejszyło się o ok. 11%.


Autor: Źródło: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.