Jak podaje Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego według USDA w 2020 r. światowa produkcja wieprzowiny wyniosła 96,7 mln ton i była o 5,2% mniejsza niż w 2019 r. Podstawową przyczyną jej spadku był rozwój choroby ASF w Chinach. W 2020 r. produkcja wieprzowiny w Chinach była mniejsza niż rok wcześniej 14,6%. Stopa spadku chińskiej produkcji była znacznie mniejsza niż w 2019 r., w którym wynosiła 21,3%, ale i tak nadal wysoka. Duży, roczny spadek produkcji wieprzowiny (o 29,7%) wystąpił też na Filipinach. W pozostałych krajach, należących do czołowych producentów, produkcja wieprzowiny wzrosła. Największy jej wzrost miał miejsce w Rosji i Kanadzie (odpowiednio o 8,6% i 6,5%). Znacznie mniejszy wzrost produkcji nastąpił w Brazylii (o 3,8%), Meksyku (o 3,1%), Korei Płd. (o 2,9%) i w USA (o 2,4%). W Japonii i w Wietnamie roczny wzrost produkcji wyniósł 1,5%. W Unii Europejskiej produkcja wieprzowiny w 2020 r. była większa niż w 2019 r. o 1,2%.
Według prognoz USDA światowa produkcja wieprzowiny w 2021 r. może wynieść 101,5 mln ton, co oznacza jej roczny wzrost o 4,9%. Według USDA produkcja wieprzowiny w Chinach może wynieść 40,5 mln ton i będzie o 11,4% większa niż w 2020 r. W I kwartale 2021 r. ubój żywca wieprzowego w Chinach wyniósł 171,43 mln sztuk, co oznacza wzrost w stosunku do I kwartału 2020 r. o 30,6% (o 40,2 mln). Produkcja wieprzowiny wyniosła 13,7 mln ton i była większa niż rok wcześniej o 31,9% (o 3,3 mln ton). Dzięki wdrożeniu różnych polityk i środków mających na celu ustabilizowanie produkcji, stan pogłowia odbudowywał się przez sześć kolejnych kwartałów.