Z przedstawionych przez Biuro Analiz i Strategii KOWR danych wynika, że w pierwszym półroczu 2021 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych oraz żywca były o 3% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 3,2 mld EUR (14,9 mld zł). Największy udział w wartości eksportu żywca, mięsa i przetworów miały produkty drobiowe, które sprzedano za blisko 1,5 mld EUR (6,7 mld zł). Przychody z eksportu asortymentu wieprzowego wyniosły 781 mln EUR (3,5 mld zł), a produktów wołowych i cielęcych – 810 mln EUR (3,7 mld zł).
W okresie styczeń–czerwiec 2021 r. z Polski wyeksportowano 879 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 0,6% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju przywieziono 77 tys. ton drobiu, o 3% więcej niż w analogicznym okresie roku ubiegłego.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych wyniósł 351 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 4% więcej niż przed rokiem. Import asortymentu wieprzowego do Polski był o 2% mniejszy i ukształtował się na poziomie 442 tys. ton.
Żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wyeksportowano 236 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 0,5% więcej niż w pierwszym półroczu 2020 r. Jednocześnie do kraju sprowadzono, podobnie jak przed rokiem, 22 tys. ton produktów wołowych i cielęcych.