W roku poprzednim dostawy na rynek polski mięsa (m.in. wieprzowego, wołowego i cielęcego oraz drobiowego) utrzymały się na poziomie zbliżonym do tego sprzed roku i wyniosły 4 167 tys. ton.
W 2018 r. znacznie wyższe niż jeszcze rok wcześniej były dostawy m.in. cukru; wód mineralnych i napojów bezalkoholowych; ryb morskich mrożonych oraz mąki żytniej. Ważny wzrost dostaw odnotowano także dla poniższych artykułów żywnościowych: mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych; masła i pozostałych tłuszczy do smarowania oraz serów i twarogów. W odniesieniu do 2017 r. w dużym stopniu zmniejszyły się dostawy konserw, wędlin, wyrobów wędliniarskich drobiowych; margaryny i produktów do smarowania (z wyłączeniem margaryny płynnej) i mięsa drobiowego.
Tabela dostaw mięsa i wybranych produktów spożywczych na lata 2017-2018
Źródło: GUS
Partner portalu