Moskiewskie biuro rolne Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (FAS/USDA) prognozuje, że w 2013 r. rosyjska produkcja mięsa kurcząt brojlerów wyniesie 2,95 mln ton i będzie o 4,2% (120 tys. ton) wyższa niż w 2012 r. Przewidywana skala wzrostu produkcji będzie jednak niższa niż w ostatnich latach (średnio 250-300 tys. ton rocznie), głownie ze względu na spodziewaną mniejszą podaż ziarna paszowego w tym roku.
Wzrost cen zbóż paszowych po słabszych zbiorach w 2012 r. oraz znacznym eksporcie na początku sezonu będzie miał bezpośredni wpływ na wzrost kosztów produkcji drobiarskiej, której opłacalność obniży się. Mniej rentowne gospodarstwa produkcyjne zostaną zamknięte. Tegoroczny import drobiu wzrośnie prawdopodobnie w skali roku o 3,6% do 580 tys. ton. W 2012 r. zza granicy sprowadzono 560 tys. ton drobiu, z czego prawie połowa pochodziła z USA, ok. 18% z Białorusi, 11% z Brazylii, 6% z Francji i 5% z Ukrainy. Ponad 90% importu stanowiły mrożone elementy i podroby, ok. 3% przetwory i 2,3% mrożone całe tuszki kurcząt. Wzrost produkcji i importu oraz konkurencyjne ceny mięsa drobiu w stosunku do mięsa czerwonego przyczynią się do wzrostu spożycia mięsa kurcząt w 2013 r. o 4,3% do 3,54 mln ton.
Eksport mięsa brojlerów zwiększy się w skali roku o ok. 17% do 70 tys. ton, a głównym odbiorcą pozostanie Kazachstan. Pozostałymi rynkami zbytu są kraje azjatyckie, dokąd są głównie wysyłane łapki kurcząt. Krajowy program rozwoju rolnictwa na lata 2013-2020 zakłada zwiększenie eksportu mięsa drobiu do 400 tys. ton rocznie w 2020 r. Regionami o potencjale wzrostu wysyłek są kraje Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. W grudniu 2012 r. UE wyraziła zgodę na import rosyjskiego drobiu do UE. Pomimo początkowego entuzjazmu, w lutym 2013 r. rosyjskie władze weterynaryjne przeprowadziły kontrole w 45 zakładach przetwórczych na zgodność z wymogami weterynaryjnymi Unii Celnej i krajów trzecich. Wyniki kontroli wskazują jednak, że prawie połowa zakładów nie spełnia wszystkich wymogów.
Z dniem 21 grudnia 2012 r. weszły w życie przepisy dotyczące kontyngentów importowych Unii Celnej Rosja-Kazachstan-Białoruś na 2013 r., które uwzględniają zobowiązania Rosji w ramach członkostwa w Światowej Organizacji Handlu (WTO). Rosyjskie kontyngenty na drób zostały zwiększone z 341,3 tys. ton w 2012 r. do 364 tys. ton w 2013 r. W skład kontyngentu wchodzi 100 tys. ton mrożonych kawałków kurcząt bez kości (80 tys. ton dla UE i 20 tys. ton dla pozostałych państw członkowskich WTO), 250 tys. ton mrożonych połówek lub ćwiartek kurcząt z kością oraz mrożonych nóg i ich kawałków kurcząt z kością oraz 14 tys. ton mrożonych elementów indyków. Kontyngenty importowe na drób dla Kazachstanu i Białorusi zostały zmniejszone w 2013 r. odpowiednio ze 110 tys. ton do 100 tys. ton oraz z 15 tys. ton do 10,9 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA