Według danych rosyjskiego związku producentów drobiu, przemysłowa produkcja mięsa indyczego w Rosji w 2012 r. wyniosła 85 tys. ton, a całkowita produkcja łącznie z gospodarstwami indywidualnymi sięgnęła 95 tys. ton.
W ciągu ostatnich czterech lat poziom produkcji tego gatunku mięsa podwoił się: w 2009 r. wynosił zaledwie 43 tys. ton, w 2010 r. – już 65 tys. ton, a w 2011 r. – 68 tys. ton. Spośród 19 rosyjskich zakładów produkujących mięso z indyka, pięć największych to: Evrodon w obwodzie rostowskim (31 tys. ton w 2012 r., 36,3% całkowitego wolumenu produkcji krajowej), CJSC Krasnobor w Tule (16,5 tys. ton, 19,4%), JSC Induszkin w Kraju Krasnojarskim (9,1 tys. ton, 10,7%), OJSC Siberian w obwodzie kemerowskim (9 tys. ton, 10,6%) oraz Egoriewskaja w obwodzie moskiewskim (5 tys. ton, 5,9%). Ponadto kolejnych 9 zakładów produkcyjnych znajduje się obecnie w budowie, po ich uruchomieniu poziom rosyjskiej produkcji mięsa indyczego może ponownie się podwoić.
Źródło: FAMMU/FAPA