11 grudnia br. sekretarz stanu Jacek Czerniak wziął udział w spotkaniu z przedstawicielami Polskiej Rady ds. Wieprzowiny (PRdsW). W czasie spotkania odbyły się rozmowy na temat opracowania strategii dla rynku wieprzowiny.
Obecni na spotkaniu przedstawiciele PRdsW poinformowali o wyczerpaniu dotychczasowej formuły jaką była Krajowa Rada Wieprzowiny. Aby wypracować założony wcześniej cel – opracowanie strategii dla rynku wieprzowiny – zdecydowano o powołaniu Polskiej Rady ds. Wieprzowiny.
W jej skład wchodzą reprezentanci: Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej – POLSUS, Polskiego Związku Niezależnych Producentów Świń, Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego – UPEMI, Związku Polskie Mięso oraz Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy.
Przedstawiciele PRds.W wskazali na trzy obszary tematyczne kluczowe dla sektora wieprzowiny, rozwiązania ułatwiające rozwój produkcji zwierzęcej: prawo budowlane i ład przestrzenny, ASF oraz dziedzictwo kulturowe wsi.
Sekretarz stanu Jacek Czerniak zadeklarował nie tylko wsparcie ze strony przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas przygotowania strategii dla rynku wieprzowiny, lecz także ze strony właściwych merytorycznie pracowników Ministerstwa Rozwoju i Technologii oraz Ministerstwa Klimatu i Środowiska.
Źródło: MRiRW