O rozwoju branży mięsnej, zagrożeniach, wyzwaniach i potrzebnych zmianach rozmawiali z przedstawicielami branży minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski oraz sekretarz stanu Jacek Czerniak. W spotkaniu uczestniczył także zastępca głównego lekarza weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
Minister Czesław Siekierski wskazał, że ważnym zadaniem jest zwiększenie eksportu polskich produktów mięsnych i ich promocja za granicą. Zaznaczył, że potrzebę intensyfikacji promocji w kraju. Szef resortu rolnictwa podkreślił, że jego celem jest podtrzymanie dialogu z przedstawicielami wszystkich ogniw łańcucha żywnościowego.
Obecni na spotkaniu przedstawiciele branży podkreślali potrzebę wypracowania strategii rozwoju wszystkich sektorów branży mięsnej i uwzględnienia w niej promocji produktów mięsnych za granicą. Mówili o potrzebie budowania patriotyzmu konsumenckiego i świadomości konsumenckiej. Podkreślali potrzebę prowadzenia działań w celu poprawy rozpoznawalności polskich produktów. Wskazywali też na konieczność rezygnacji z nadmiernych zobowiązań nakładanych na rolników przez Komisję Europejską;
– Planujemy stworzenie w MRiRW departamentu zajmującego się przetwórstwem, spółdzielczością i handlem. Chcemy wzmocnić działania w zakresie odnawialnych źródeł energii i przetwórstwa, a także uregulować przepisy w odnoszące się do biogazowni. Dobrze zorganizowana biogazownia jest korzystna dla środowiska – podkreślił minister Czesław Siekierski.
Sekretarz stanu Jacek Czerniak zapewnił przedstawicieli branży mięsnej, że zgłoszone przez nich postulaty są obecnie analizowane w MRiRW. Poinformował, że planowane są kolejne spotkania, w których uczestniczyć będą przedstawiciele inspekcji kontrolnych oraz sieci handlowych.
Źródło: MRiRW