Rozmowy z francuskimi Izbami Rolniczymi - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Rozmowy z francuskimi Izbami Rolniczymi

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki odbył dziś spotkanie z prezesem Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktorem Szmulewiczem oraz prezesem Stałego Zgromadzenia Francuskich Izb Rolniczych Gyem Vasserem.

Marek Sawicki wyraził głębokie zainteresowanie francuskimi doświadczeniami w zakresie budowy zorganizowanych struktur rolnych, takich jak spółdzielnie oraz grupy producenckie.  Wyraził również nadzieję, że w trakcie negocjacji nad umową TTIP (Transatlantyckie Partnerstwo w Dziedzinie Handlu i Inwestycji) dojdzie do wspólnych uzgodnień w ramach Trójkąta Weimarskiego. Naszym zdaniem mogłoby to nadać tej umowie nowy, korzystny dla rolników, wymiar.

– Moim zdaniem Europa stoi teraz przed zasadniczym pytaniem: czy chce być samowystarczalna żywnościowo, czy chce też odpowiedzieć na rosnące globalne zapotrzebowanie na żywność. Jeżeli wybierzemy pierwszy wariant to obecna Wspólna Polityka Rolna z jej funkcjami utrzymania krajobrazu oraz zazielenianiem jest wystarczająca, nie ma potrzeby zmieniać tego status quo. Natomiast jeżeli chcemy zmierzyć się z wyzwaniem dostarczania żywności całemu światu, to w dalszej perspektywie musimy się zastanowić nad zdecydowaną przebudową Wspólnej Polityki Rolnej. W praktyce mogłoby to oznaczać mocne przesunięcie środków z I filara WPR do II filara, czyli do programów rozwoju obszarów wiejskich. Tylko w ten sposób możemy wspomóc rolników aktywnych czyli takich, którzy inwestują i się rozwijają. Tylko tacy rolnicy mogą sprostać globalnym wyzwaniom rynku po 2020 roku. – powiedział  Marek Sawicki.

Podczas wizyty w Polsce Guy Vasseur wraz z francuska delegacją miał również okazję odwiedzić duże towarowe gospodarstwa rolne specjalizujące się w produkcji  wieprzowiny, mleka oraz owoców i warzyw.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.