Rozpoczął się nabór na „Akademię Produkcji Prosiąt” prowadzoną przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Rozpoczął się nabór na „Akademię Produkcji Prosiąt” prowadzoną przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii produkcji prosiąt” to rozwój i wielostronne umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne użyteczne i  kluczowe do odniesienia sukcesu branży i na każdym stanowisku. 

dr inż. Janusz Wojtczak (kierownik kursu)

Dlaczego musimy uczyć się produkcji prosiąt

      Jeszcze w roku 1997 Polska była piątym największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Później było już tylko gorzej. Zmiany na globalnym rynku, przemiany
polityczno-gospodarcze w kraju, choroba handlowa „uszyta na miarę”, ASF itp. itd. Dziś Polska to jeden z największych importerów wieprzowiny i największym importerem prosiąt na świecie, a krajowa gospodarka z tytułu braku nowych inwestycji w sektorze traci miliardy rocznie. Co optymistyczne, już wiele razy w naszej historii w najcięższych czasach nauka była podstawą i motorem późniejszego postępu (Hipolit Cegielski, Maksymilian Jackowski, ks. Piotr Wawrzyniak, ks. Szczepan Toboła, Karol Marcinkowski, Dezydery Chłapowski).

Wiedza, ciągle rozwijana przez naukowców, pozostaje nadal naszym atutem także w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej.

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki technologii, komunikacji i organizacji, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży może pomóc ponownie uplasować Polskę w czołówce producentów prosiąt.  

Dlaczego UP w Poznaniu

  1. Najlepsza uczelnia rolnicza w kraju (Ranking Perspektyw 2017, 2018  oraz najlepszy w Polsce kierunek zootechnika w latach 2017, 2019, 2020, 2021)
  2. Uczelnia łącząca tradycję  z nowoczesnością
  3. Doświadczeni wykładowcy oraz praktycy biznesu z całej Polski
  4. Najwyższa jakość kształcenia 
  5. Kompleksowy program
  6. Warsztatowy charakter zajęć
  7. Małe grupy uczestników
  8. Zajęcia dodatkowe sprzyjające integracji przedstawicieli branży

 

 

Uczestnicy 

Kurs „Akademia produkcji prosiąt” dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego (grupa max. 10 osób)

Czas trwania kursu 

Kursa trwa jeden semestr (min. 160 h zajęć). Zajęcia prowadzone są w trybie weekendowym, w piątek 4-6 godz. zajęć od godziny 14:30, w sobotę 8-11 godz. zajęć od godz. 8:00, w niedzielę 4-6 godz. zajęć od godziny 8:00. 

Prelegenci i  wykładowcy

Zajęcia poprowadzą najlepsi fachowcy branżowi z Polski. Kreatywni i inspirujący, tworzący unikalne projekty i posiadający ogromne doświadczenie branżowe.

Wśród nich:

  1. Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UR Kraków)
  2. Prof. dr hab. Marek Świtoński (UP Poznań)
  3. Prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól (UP Poznań)
  4. Prof. dr hab. Roman Kołacz (UMK Toruń)
  5. Prof. dr hab. Grzegorz Woźniakowski (UMK Toruń) 
  6. Prof. dr hab. Anna Rząsa (UP Wrocław)
  7. Prof. dr hab. Marcin Arciszewski (UP Lublin)
  8. Prof. dr hab. Daniel Korniewicz (firma LNB)
  9. Prof. dr Tomasz Schwarz (UR Kraków)
  10. Dr n. wet. Marian Porowski (prywatna klinika weterynaryjna)

 

Tematyka objęta programem kursu

sus scrofa jako gatunek, genetyka, zdrowie i bioasekuracja, odchów prosiąt, odchów prosiąt, odchów prosiąt, żywienie, ekonomiczne aspekty produkcji/nowoczesne technologie produkcji, ekonomiczne aspekty produkcji/nowoczesne technologie produkcji, praktyka produkcyjna. 

Nowości programowe II edycji: 

  • Wybitni specjaliści europejscy - Enric Marco-  Hiszpania
  • 4 -dniowy wyjazd studyjny do Danii – uczymy się od najlepszych

 

 

 

 

Warunki ukończenia kursu oraz uzyskania świadectw 

Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego ze wszystkich przedmiotów oraz uzyskanie pozytywnej oceny zaliczenia elementów praktycznych.

Po ukończeniu kursu absolwent otrzymuje sygnowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Świadectwo ukończenia kursu dokształcającego „Akademia produkcji prosiąt”. 

 

REKRUTACJA DO 20 WRZEŚNIA 2022 ROKU

 

Wszelkie szczegóły pod adresem

Akademia Produkcji Prosiąt | Centrum Kształcenia Ustawicznego (up.poznan.pl)


Autor: Materiał promocyjny POLPIG Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.