Południowoafrykańscy producenci drobiu muszą obecnie stawiać czoła rosnącej konkurencji ze strony gwałtownie rosnącego importu mrożonego mięsa drobiu. Ceny sprowadzanego drobiu są bardzo niskie, hodowcy domagają się zatem podwyżki ceł, aby chronić rodzimą produkcję. Niektóre gospodarstwa drobiarskie były zmuszone zawiesić już swoją działalność.
Obecnie cła importowe na dób wynoszą 5-27%, a producenci apelują o ich podwyższenie – maksymalnie do 82%. Do produktów, które miałyby być objęte podwyżką zaliczono całe tusze i elementy, zarówno z kością, jak i bez kości. Około 80% importu stanowią mrożone elementy z kością, a stawka celna na te produkty wynosi 2,2 ZAR/kg (0,18 EUR/kg). Miejscowe stowarzyszenie producentów SAPA domaga się podwyżki ceł do 56% lub 6,53 ZAR/kg (0,54 EUR/kg). W 2012 r. unijny eksport drobiu do RPA wzrósł o połowę w skali roku do 130,2 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. World Poultry