Biuro Analiz i Strategii KOWR w opublikowanym raporcie podaje, że rynku krajowym w pierwszym tygodniu listopada 2021 r. wzrosły ceny skupu większości monitorowanych rodzajów żywca drobiowego. Za kurczęta brojlery dostawcy uzyskiwali średno 4,05 zł/kg, o 2% więcej niż tydzień i miesiąc wcześniej oraz o 29% więcej niż przed rokiem. Indyki, w porównaniu z poprzednim tygodniem, podrożały o 2%, do 5,00 zł/kg. Cena ta była o 1% wyższa niż miesiąc wcześniej oraz o 19% wyższy niż przed rokiem. Gęsi tuczone skupowano przeciętnie po 10,26 zł/kg, o 4% drożej niż tydzień i miesiąc wcześniej oraz o 37% drożej niż w analogicznym okresie 2020 r. Cena skupu kaczek brojlerów ukształtowała się na poziomie 5,06 zł/kg, wobec 5,07 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec kaczy był o 2% droższy niż na początku października oraz o 18,5% droższy niż przed rokiem.
W analogicznym okresie zakłady drobiarskie sprzedawały tuszki kurcząt patroszonych średnio po 6,24 zł/kg, o 4% drożej niż w końcu października br. i o 10% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków, w porównaniu z poprzednim tygodniem, wzrosła o 4%, do 10,71 zł/kg, ale była o 2% niższa niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku tuszki kurcząt podrożały o 36%, a tuszki indyków – o 19%.