Rynek wieprzowiny w pierwszym tygodniu marca 2021r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Rynek wieprzowiny w pierwszym tygodniu marca 2021r.

Biuro Anlaliz i Strategii KOWR informuje, że sytuacja cenowa na rynku trzody chlewnej zarówno w UE, jak i w Polsce ulega poprawie.W dniach 1–7.03.2021 r. średnio w UE (dane Komisji Europejskiej) za świnie rzeźne klasy E płacono142,15 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 5% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% więcej niż przed miesiącem, ale o 26% mniej niż przed rokiem. Tygodniowy wzrost cen odnoto- wano w dwudziestu krajach UE, przy średniej dynamice wzrostu około 5%. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła144,86 EUR/100 kg i była o 2,71 EUR/100 kg wyższa od średniej ceny w UE oraz o 4,49 EUR/100 kg wyższa od ceny w Niemczech.

W Polsce wzrost cen żywca wieprzowego utrzymuje się nieprzerwanie od drugiej dekady stycznia br., a w ostatnich dwóch tygodniach dynamika tego wzrostu przybrała na sile. W dniach 1–7.03.2021 r. (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) cena trzody chlewnej ukształtowała się na poziomie 5,02 zł/kg, o 7% wyższym niż w poprzednim notowaniu i o 24% wyższym niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednak o 22% tańszy niż przed rokiem. Ceny żywca były zróżnicowanie regionalnie. Najwięcej – 5,07 zł/kg – za świnie rzeźne uzyskiwali dostawcy z makroregionu środkowo- wschodniego, obejmującego woj.: łódzkie, ma-zowieckie i podlaskie, a najmniej – 4,93 zł/kg –z makroregionu północnego, obejmującego woj.: kujawsko-pomorskie, pomorskie i warmińsko-mazurskie.

W okresie 1–7.03.2021 r. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 7,39 zł/kg,o 11% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 26% drożej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena półtusz była o 19,5% niższa.


Autor: Źródło: KOWR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.