Biuro Anlaliz i Strategii KOWR informuje, że sytuacja cenowa na rynku trzody chlewnej zarówno w UE, jak i w Polsce ulega poprawie.W dniach 1–7.03.2021 r. średnio w UE (dane Komisji Europejskiej) za świnie rzeźne klasy E płacono142,15 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 5% więcej niż w poprzednim tygodniu oraz o 11% więcej niż przed miesiącem, ale o 26% mniej niż przed rokiem. Tygodniowy wzrost cen odnoto- wano w dwudziestu krajach UE, przy średniej dynamice wzrostu około 5%. Cena żywca tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła144,86 EUR/100 kg i była o 2,71 EUR/100 kg wyższa od średniej ceny w UE oraz o 4,49 EUR/100 kg wyższa od ceny w Niemczech.
W Polsce wzrost cen żywca wieprzowego utrzymuje się nieprzerwanie od drugiej dekady stycznia br., a w ostatnich dwóch tygodniach dynamika tego wzrostu przybrała na sile. W dniach 1–7.03.2021 r. (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) cena trzody chlewnej ukształtowała się na poziomie 5,02 zł/kg, o 7% wyższym niż w poprzednim notowaniu i o 24% wyższym niż przed miesiącem. Żywiec ten był jednak o 22% tańszy niż przed rokiem. Ceny żywca były zróżnicowanie regionalnie. Najwięcej – 5,07 zł/kg – za świnie rzeźne uzyskiwali dostawcy z makroregionu środkowo- wschodniego, obejmującego woj.: łódzkie, ma-zowieckie i podlaskie, a najmniej – 4,93 zł/kg –z makroregionu północnego, obejmującego woj.: kujawsko-pomorskie, pomorskie i warmińsko-mazurskie.
W okresie 1–7.03.2021 r. zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 7,39 zł/kg,o 11% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 26% drożej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku cena półtusz była o 19,5% niższa.