Spadkowi pogłowia trzody chlewnej we Wspólnocie towarzyszy redukcja liczby ubojów tych zwierząt.
Według wstępnych danych Eurostatu, w pierwszych siedmiu miesiącach (bez danych dla Grecji i Cypru) uboje przemysłowe trzody chlewnej w UE-27 wyniosły łącznie 143,5 mln sztuk, tj. były o 0,7% mniejsze niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Do spadku ubojów w UE o około 942 mln sztuk najbardziej przyczyniła się Polska (-728 tys. sztuk), Dania (-718 tys. sztuk), Węgry (-231 tys. sztuk) oraz Francja (-182 tys. sztuk). W omawianym okresie odnotowano natomiast znaczny wzrost liczby ubojów świń w Hiszpanii (o 4,3% do 1 mln 26 tys. sztuk). W Niemczech zaś liczba ubijanych zwierząt pozostała na poziomie zbliżonym do odnotowanego przed rokiem.
Źródło: FAMMU/FAPA