W dniu 30 listopada br. odbyły się spotkania Głównego Lekarza Weterynarii, Pana Pawła Niemczuka, oraz Zastępów GLW, Pana Krzysztofa Jażdżewskiego oraz Pani Katarzyny Piskorz, ze związkami branżowymi, w którym udział wzięli przedstawiciele związków reprezentujących sektor mięsa białego i czerwonego:
- Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz,
- Polski Związek Hodowców i Producentów Gęsi,
- Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza,
- Zrzeszenie Rolników i Producentów Indyk Lubuski,
- Polska Federacja Hodowców Drobiu,
- OZPD POLDRÓB,
- Polski Związek Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu,
- Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego,
- Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP,
- POLPIG, Związek POLSKIE MIĘSO.
Na spotkaniach omówiono m.in. kwestie związane z aktualną sytuacją epidemiologiczną (ASF, HPAI) w kontekście trudności we wdrażaniu nowych przepisów wykonawczych i delegowanych do „Prawa o zdrowiu zwierząt”, możliwości eksportu żywności pochodzenia zwierzęcego na rynki państw trzecich, w szczególności związane z eksportem do Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych, wyniki ostatnich audytów ze strony służb Komisji Europejskiej dot. sektora mięsnego, a także stan sprawy w odniesieniu do prac nad wdrożeniem przepisów dotyczących stosowania leków weterynaryjnych i raportowania w tym zakresie. Ustalono, że zostanie zorganizowane osobne spotkanie z branżą drobiarską, które będzie poświęcone wyłączenie działaniom na rzecz ograniczenia występowania pałeczek Salmonella w mięsie drobiowym i produktach z tego mięsa.