WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, Å›rednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki 65%) na rynku UE w marcu br. wyniosÅ‚a 177,7 EUR/100 kg i byÅ‚a o 2,4% niższa niż w lutym i o 0,8% niższa niż przed rokiem. W skali miesiÄ…ca kurczÄ™ta potaniaÅ‚y w 8 paÅ„stwach czÅ‚onkowskich UE, w najwiÄ™kszym stopniu we WÅ‚oszech (- 8%). Wzrost cen miaÅ‚ miejsce w 12 krajach, najwiÄ™kszy na Litwie (+10,2%)
i w Wielkiej Brytanii (+9,5%). W Polsce kurczęta podrożały wobec lutego o 4,1% do 124,8 EUR/100 kg i były o 1% niższe niż w marcu 2016 r. Polskie notowania stanowiły 70% średniej unijnej. Najniższe ceny w całym ugrupowaniu obserwuje się od kwietnia ubiegłego roku w Irlandii (97 EUR/100 kg). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Niemczech (265 EUR/100 kg). Na spadek cen kurcząt na rynku UE wpływ mają niskie koszty zakupu pasz i wzrost produkcji stymulowany wyższą opłacalnością.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA