Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki 65%) na rynku UE w marcu br. wyniosła 177,7 EUR/100 kg i była o 2,4% niższa niż w lutym i o 0,8% niższa niż przed rokiem. W skali miesiąca kurczęta potaniały w 8 państwach członkowskich UE, w największym stopniu we Włoszech (- 8%). Wzrost cen miał miejsce w 12 krajach, największy na Litwie (+10,2%)
i w Wielkiej Brytanii (+9,5%). W Polsce kurczęta podrożały wobec lutego o 4,1% do 124,8 EUR/100 kg i były o 1% niższe niż w marcu 2016 r. Polskie notowania stanowiły 70% średniej unijnej. Najniższe ceny w całym ugrupowaniu obserwuje się od kwietnia ubiegłego roku w Irlandii (97 EUR/100 kg). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Niemczech (265 EUR/100 kg). Na spadek cen kurcząt na rynku UE wpływ mają niskie koszty zakupu pasz i wzrost produkcji stymulowany wyższą opłacalnością.
Źródło: FAMMU/FAPA