WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, Å›rednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki 65%) na rynku UE w lutym br. wyniosÅ‚a 182 EUR/100 kg i byÅ‚a o 4,1% wyższa niż w styczniu i o 2,5% wyższa niż przed rokiem.
W skali miesiąca kurczęta podrożały w lutym w 11 państwach członkowskich UE, w największym stopniu w Polsce (+9,4% do 119,8 EUR/100 kg). Polskie notowania stanowiły 66% średniej unijnej
i w były o 2,8% wyższe niż w lutym 2015 r. W pozostałych krajach unijnych ceny nieznacznie obniżyły się wobec stycznia br. lub pozostały bez zmian.
Najniższe ceny w caÅ‚ym ugrupowaniu obserwuje siÄ™ od kwietnia 2016 r. w Irlandii (97 EUR/100 kg – 56% Å›redniej unijnej). NajwiÄ™cej za kurczÄ™ta pÅ‚acono tradycyjnie w Niemczech (265 EUR/100 kg).
W 2016 r. roku ceny kurcząt na rynku unijnym obniżyły się wobec 2015 r. o 5% z uwagi na spadek cen pasz i wzrost produkcji stymulowany wyższą opłacalnością. Zwyżka cen na początku tego roku może być spowodowana spowolnieniem wzrostu poziomu wytwarzania mięsa drobiu oraz ptasią grypą.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA