W dniach 6–12.03.2023 r. na rynku krajowym cena zakupu trzody chlewnej (dane Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) ukształtowała się na poziomie 8,22 zł/kg, o 4 gr/kg niższym niż w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 4% droższy niż miesiąc wcześniej oraz o 33% droższy niż przed rokiem.
Średnio w UE w ciągu tygodnia świnie rzeźne klasy E podrożały o 0,6%, do 228,63 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Cena tego żywca była o 8% wyższa niż przed miesiącem oraz o 42% wyższa niż przed rokiem.
W Polsce za świnie rzeźne tej klasy płacono 229,62 EUR/100 kg, nieco (o 0,4%)więcej niż średnio w UE. Niższe niż w Polsce ceny żywca wieprzowego odnotowano m.in. w Niderlandach (o 20,45 EUR/100 kg), a wyższe m.in. we Francji (o 8,38 EUR/100 kg), Niemczech (o 7,94 EUR/100 kg) i Hiszpanii (o 4,11 EUR/100 kg).
Odnośnie zbytu mięsa wieprzowego w drugim tygodniu marca 2023 r. półtusze wieprzowe zbywano średnio po 11,99 zł/kg, o 3 gr/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 8% drożej niż przed miesiącem.
Źródło: KOWR