Według danych Komisji Europejskiej, w 2012 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 3,13 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,9% mniej niż w 2011 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mrożona wieprzowina (40%), których wyekspediowano odpowiednio o 2% i 3% mniej niż rok wcześniej. O połowę niższe były natomiast wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE. Wzrosły natomiast dostawy świeżego mięsa (+27%) oraz kiełbas i przetworów (+3%).
Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Holandia i Francja. Dynamika wzrostu wywozu z Polski należała do największych w całej UE (+21% do ok. 316 tys. ton), a w strukturze sprzedaży dominowało mięso mrożone (45%) i słonina (18%). Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w ubiegłym roku pozostała Rosja, do której dostawy obniżyły się jednak o 12% do 745 tys. ton, stanowiąc niemal jedną czwartą całkowitego wywozu. Drugim rynkiem zbytu stały się Chiny, gdzie w ciągu roku sprzedaż wzrosła prawie o połowę do 586 tys. ton. Wyższe były również dostawy na Ukrainę (+42% do 162 tys. ton) i Białoruś (+19% do 123 tys. ton). Hongkong i Korea Płd. zakupiły natomiast prawie o jedną trzecią mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem – odpowiednio 380 tys. ton i 137 tys. ton.
Nieznacznie zmniejszył się również wywóz do Japonii (-0,2% do 231 tys. ton). W 2012 r. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 34,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (58%) oraz mięso mrożone (29%). Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile.
Źródło: FAMMU/FAPA