UE- spadek eksportu wieprzowiny w 2012 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE- spadek eksportu wieprzowiny w 2012 r.

Według danych Komisji Europejskiej, w 2012 r. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 3,13 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1,9% mniej niż w 2011 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (45%) oraz mrożona wieprzowina (40%), których wyekspediowano odpowiednio o 2% i 3% mniej niż rok wcześniej. O połowę niższe były natomiast wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE. Wzrosły natomiast dostawy świeżego mięsa (+27%) oraz kiełbas i przetworów (+3%).

Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Holandia i Francja. Dynamika wzrostu wywozu z Polski należała do największych w całej UE (+21% do ok. 316 tys. ton), a w strukturze sprzedaży dominowało mięso mrożone (45%) i słonina (18%). Głównym odbiorcą unijnej wieprzowiny w ubiegłym roku pozostała Rosja, do której dostawy obniżyły się jednak o 12% do 745 tys. ton, stanowiąc niemal jedną czwartą całkowitego wywozu. Drugim rynkiem zbytu stały się Chiny, gdzie w ciągu roku sprzedaż wzrosła prawie o połowę do 586 tys. ton. Wyższe były również dostawy na Ukrainę (+42% do 162 tys. ton) i Białoruś (+19% do 123 tys. ton). Hongkong i Korea Płd. zakupiły natomiast prawie o jedną trzecią mniej unijnej wieprzowiny niż przed rokiem – odpowiednio 380 tys. ton i 137 tys. ton.

Nieznacznie zmniejszył się również wywóz do Japonii (-0,2% do 231 tys. ton). W 2012 r. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 34,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (58%) oraz mięso mrożone (29%). Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile.


Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.