Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w lutym br. wyniosła 191,3 EUR/100 kg i była o 1,8% niższa niż w styczniu, lecz o 3,6% wyższa niż przed rokiem. W porównaniu z przeciętną ceną z lat 2007-11 kurczęta były droższe średnio o 10%.
W lutym najgłębszy miesięczny spadek cen kurcząt miał miejsce w Portugalii i we Włoszech (-7%). Polskie kurczęta podrożały najbardziej w całej UE – o 3,6% do 139,5 EUR/100 kg, pozostając jednak najtańsze w ugrupowaniu (73% średniej unijnej). Najwięcej za kurczęta płacono ponownie w Finlandii, na Cyprze i w Niemczech (256-268 EUR/100 kg).
Ceny kurcząt brojlerów na rynku unijnym stopniowo obniżają się począwszy od października ubiegłego roku, m. in. w wyniku redukcji przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa kurcząt o jedną trzecią. Ponowna obniżka refundacji w styczniu br. – tym razem o połowę do 10,85 EUR/100 kg – przyczyniła się do kontynuacji trendu spadkowego na początku tego roku.
Niższy poziom dopłat mógł zmniejszyć opłacalność wywozu, przez co więcej mięsa zostało do zagospodarowania na rynku unijnym. Wyniki eksportu drobiu z UE do krajów trzecich w styczniu 2013 r. wskazują na 15% spadek wywozu mięsa kurcząt do ok. 80 tys. ton. Zmniejszyły się zwłaszcza wysyłki z Holandii i Niemiec (o ok. jedną trzecią). Eksport z Polski wzrósł jednak o 24% do 6,8 tys. ton, wyższy był również wywóz z Francji (6%).
Według prognoz Komisji Europejskiej, zarówno unijna produkcja drobiu, jak i spożycie wzrosną w tym roku nieznacznie – odpowiednio 0,7% do 12,24 mln ton i o 0,3% do 11,68 mln ton. Eksport zwiększy się o 3,4% do 1,37 mln ton, a import zmaleje o 1,6% do 805 tys. ton. Powyższe czynniki będą prawdopodobnie wywierały presję na wzrost cen kurcząt w najbliższym okresie.
Źródło: FAMMU/FAPA