UE- sytuacja cenowa na rynku kurcząt brojlerów - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE- sytuacja cenowa na rynku kurcząt brojlerów

 Średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w lutym br. wyniosła 191,3 EUR/100 kg i była o 1,8% niższa niż w styczniu, lecz o 3,6% wyższa niż przed rokiem. W porównaniu z przeciętną ceną z lat 2007-11 kurczęta były droższe średnio o 10%.

W lutym najgłębszy miesięczny spadek cen kurcząt miał miejsce w Portugalii i we Włoszech (-7%). Polskie kurczęta podrożały najbardziej w całej UE – o 3,6% do 139,5 EUR/100 kg, pozostając jednak najtańsze w ugrupowaniu (73% średniej unijnej). Najwięcej za kurczęta płacono ponownie w Finlandii, na Cyprze i w Niemczech (256-268 EUR/100 kg).

Ceny kurcząt brojlerów na rynku unijnym stopniowo obniżają się począwszy od października ubiegłego roku, m. in. w wyniku redukcji przez Komisję Europejską refundacji wywozowych dla mrożonego mięsa kurcząt o jedną trzecią. Ponowna obniżka refundacji w styczniu br. – tym razem o połowę do 10,85 EUR/100 kg – przyczyniła się do kontynuacji trendu spadkowego na początku tego roku.

Niższy poziom dopłat mógł zmniejszyć opłacalność wywozu, przez co więcej mięsa zostało do zagospodarowania na rynku unijnym. Wyniki eksportu drobiu z UE do krajów trzecich w styczniu 2013 r. wskazują na 15% spadek wywozu mięsa kurcząt do ok. 80 tys. ton. Zmniejszyły się zwłaszcza wysyłki z Holandii i Niemiec (o ok. jedną trzecią). Eksport z Polski wzrósł jednak o 24% do 6,8 tys. ton, wyższy był również wywóz z Francji (6%).

Według prognoz Komisji Europejskiej, zarówno unijna produkcja drobiu, jak i spożycie wzrosną w tym roku nieznacznie – odpowiednio 0,7% do 12,24 mln ton i o 0,3% do 11,68 mln ton. Eksport zwiększy się o 3,4% do 1,37 mln ton, a import zmaleje o 1,6% do 805 tys. ton. Powyższe czynniki będą prawdopodobnie wywierały presję na wzrost cen kurcząt w najbliższym okresie.

Źródło: FAMMU/FAPA

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.