Jak podaje FAMMU/FAPA według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2013 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ok. 1,14 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów drobiu – o 2,5 % więcej niż przed rokiem. Dodatnie saldo UE w handlu tymi produktami wzrosło wobec tego samego okresu 2012 r. o 17% do 495,8 tys. ton. W strukturze towarowej wolumenu sprzedaży dominowały produkty z kurcząt (84% całego eksportu drobiu), których wywóz wzrósł w ciągu roku o 2,4%. Zanotowano również wzrost sprzedaży żywca drobiowego i produktów z gęsi (o 3,4% i 10%). Obniżył się natomiast wywóz mięsa indyczego i kaczego (o 3% i 10%). Największe ilości drobiu wysłały do krajów trzecich tradycyjnie Francja, Holandia, Niemcy, Polska, Belgia i Wielka Brytania. Udział Polski w eksporcie unijnym wyniósł 9%, a w ciągu roku wysyłki zwiększyły się prawie o jedną czwartą, najbardziej wśród czołowych unijnych eksporterów. Największym odbiorcą unijnego drobiu w omawianym okresie br. była Arabia Saudyjska, dostawy w tym kierunku zwiększyły się w porównaniu do tego samego okresu 2012 r. o 8%. Wzrost eksportu na rynek saudyjski, po spadku w roku ubiegłym, jest wynikiem przejmowania udziałów przez innych francuskich producentów, po bankructwie firmy Doux dostawcy mrożonych, całych tuszek brojlerów do Arabii Saudyjskiej. W pierwszych dziesięciu miesiącach 2013 r. wzrosły również znacznie wysyłki unijnego drobiu do krajów afrykańskich: RPA (+15%), Beninu (+7%) i Ghany (+16%), a także do Chin (+74%). Wobec pozostałych ważniejszych odbiorców zanotowano spadki wywozu, w tym do Hongkongu (-7%), Rosji ( 18%), na Ukrainę (-24%) i do Zjednoczonych Emiratów Arabskich (-7%). Od stycznia do października 2013 r. import sektora drobiu z krajów trzecich do UE wyniósł 641 tys. ton i był o ok. 7% niższy niż w tym samym okresie rok wcześniej. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (59% całkowitego przywozu), przy spadku wolumenu zakupów o 12%. Przywóz z Tajlandii wzrósł natomiast o 9%, co jest efektem wznowienia przez UE importu surowego mięsa kurcząt z tego kraju od 1 lipca 2012 r.