WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, Å›rednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w lutym br. wyniosÅ‚a 186,3 EUR/100 kg i wobec stycznia nieznacznie wzrosÅ‚a – o 0,4%, informuje FAMMU/FAPA.
W skali roku ceny byÅ‚y o 3,5% niższe, a wobec Å›redniej z lat 2010-2014 jeszcze o 2,7% wyższe. W lutym kurczÄ™ta podrożaÅ‚y w 10 paÅ„stwach czÅ‚onkowskich, w najwiÄ™kszym stopniu w Polsce (+5,1% do 127,3 EUR/100 kg). Ceny polskich kurczÄ…t byÅ‚y jednak ponownie najniższe w caÅ‚ym ugrupowaniu i stanowiÅ‚y 68% Å›redniej unijnej. W 12 krajach ceny brojlerów w lutym obniżyÅ‚y siÄ™, najbardziej w Szwecji, Portugalii i WÅ‚oszech (-6%). NajwiÄ™cej za kurczÄ™ta pÅ‚acono tradycyjnie w Finlandii, Niemczech i na Cyprze (ok. 260 EUR/100 kg). Ceny kurczÄ…t w UE obniżaÅ‚y siÄ™ sukcesywnie od poczÄ…tku sierpnia do koÅ„ca 2014 r. Na spadek cen wpÅ‚yw miaÅ‚y czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opÅ‚acalnoÅ›ci. Nieznaczny wzrost notowaÅ„ w ciÄ…gu ostatnich dwóch miesiÄ™cy byÅ‚ wspierany rosnÄ…cym eksportem do krajów trzecich, zwÅ‚aszcza na rynki afrykaÅ„skie i azjatyckie.