Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w lutym br. wyniosła 186,3 EUR/100 kg i wobec stycznia nieznacznie wzrosła – o 0,4%, informuje FAMMU/FAPA.
W skali roku ceny były o 3,5% niższe, a wobec średniej z lat 2010-2014 jeszcze o 2,7% wyższe. W lutym kurczęta podrożały w 10 państwach członkowskich, w największym stopniu w Polsce (+5,1% do 127,3 EUR/100 kg). Ceny polskich kurcząt były jednak ponownie najniższe w całym ugrupowaniu i stanowiły 68% średniej unijnej. W 12 krajach ceny brojlerów w lutym obniżyły się, najbardziej w Szwecji, Portugalii i Włoszech (-6%). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii, Niemczech i na Cyprze (ok. 260 EUR/100 kg). Ceny kurcząt w UE obniżały się sukcesywnie od początku sierpnia do końca 2014 r. Na spadek cen wpływ miały czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opłacalności. Nieznaczny wzrost notowań w ciągu ostatnich dwóch miesięcy był wspierany rosnącym eksportem do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.